Saveti

TOP APLIKACIJE ZA EDITOVANJE SLIKA

1

Editovanje slika je danas postalo nerazdvojivi deo društvenih mreža, a najviše Instagrama. Aplikacije koje se koriste za editovanje su raznovrsne i ima ih na stotine. Ali, kako znati izabrati prave aplikacije za ono što vam je potrebno? Ja sam pripremila mojih top 6 aplikacija koje koristim za moju galeriju na Instagramu. Moj Instagram možete videti OVDE i pratiti me ukoliko vam se dopadne sadržaj.

Moj ukus što se tiče editovanja fotografija je varirao tokom godina. U začetku instagrama bile su popularne aplikacije koje su samo minimalno pojačavale boju slika ili ih posvetljavale. Sada je to dobilo sasvim jednu novu dimenziju i ljudi na različite načine edituju svoje slike. Ukoliko želite da znate više o tome kako da vam galerija tj. feed bude ujednačen pročitajte ostavite komentar.

Ovo su moje top aplikacije!

LIGHTROOM

Verovatno je većini poznata ova aplikacija. Mnogi je koriste a nailazila sam na mišljenja da je ova aplikacija komplikovana i teška. Međutim, sve se može izvežbati. A kada joj uđete u „fazon“, onda nema problema. Uskoro na mom blogu ćete moći pogledati i moj vodič kako da editujete slike u Lightroom aplikaciji.

Ono što mi je odlično u vezi sa ovom aplikacijom jeste manipulacija bojama – koja je u ovoj aplikaciji besplatna. Možete pojedinačno manipulisati određenim bojama – pojačavati ton, zasićenost i svetlost. To je jedan od načina na koji se dobija ujednačena galerija na instagramu.

Ono zbog čega je ova aplikacija zapravo popularna jeste mogućnost ubacivanja preset-a.

U ovom videu možete pogledati, detaljno, na koji način ja editujem svoje fotografije za Instagram, mada bi već sada trebalo objaviti i novi video na ovu temu. Ukoliko bi to voleli, ostavite mi u komentaru ili me kontaktirajte na Instagramu.  

Šta je preset?

Kada „odradite“ jednu sliku u ovoj aplikaciji i zadovoljni ste kako je „ispala“, ta podešavanja možete sačuvati kao preset. Oni služe da vam olakšaju editovanje slika. Ukoliko želite da i sledeća slika bude editovana na isti način,  da biste uštedeli vreme možete kopirati podešavanja sa prethodne slike i nalepiti na sledeću. Međutim, ukoliko ta podešavanja sačuvate kao preset, možete ih jednim klikom upotrebiti na svakoj slici. Uz dodatak nekih manjih prepravki, svaka vaša slika može biti editovana vrlo brzo.

Mnogi instagrameri prodaju svoje presete. Pa ako ne želite da gubite vreme podešavajući svaku sliku posebno, možete kupiti neke od tih ili skinuti besplatno sa interneta, i koristiti te preset-e za svoje slike.

Evo nekih instagramera koji prodaju svoje preset-e. Možda vam se neki dopadne.

     Tezza      Jayde_archives      Silviosenn       Torrismi         Foxicaaa     Nickypresets

 

BEAUTY PLUS

Mnogi android telefoni, prilikom slikanja, imaju onaj efekat „peglanja“ kože. Ne morate dodatno da podešavate slike već vam je lice lepo odmah. Znam da neki Samsung telefoni čak daju opciju podešavanja tog filtera lepote odmah na kameri. Na Iphone telefonima to nije tako. Slike su verodostojnije ali samim tim i grublje. Pa poželimo da ih malo obradimo, naročito kada su portreti u pitanju.

Odlična aplikacija za to jeste Beauty plus. Jednim klikom dodajete efekat koji se zove „smooth“ (zagalđivanje) i vaša koža postaje glatka i sjajna ? To je jedna od društveno prihvatljivih opcija koje se dodaju slikama.

Jedna koja je manje prihvaćena, a koju ova aplikacija poseduje, jeste manipulacija delovima lica ili tela. Pa tako možete utanjiti svoj struk opcijom „slim“; smanjiti ili uvećati glavu opcijom „head“; promeniti ton kože opcijom „tone“; suziti nos opcijom „narrow“; izdužiti telo opcijom „hight“ … Ima tu još dosta opcija – neke od njih uključuju uklanjanje akni, menjanje veličine oka, uklanjanje podočnjaka i sl. Naravno, ovakva obrada slika radi menjanja ličnog opisa se nikako ne preporučuje jer vas neko može prozivati na društvenim mrežama da niste iskreni – i bio bi u pravu.

 Beauty plus spada u odlične aplikacije koje zaista pružaju efektne opcije za editovanje. Naravno imaju i standardne alate za editovanje. Poseban efekat koji se izdvaja jeste „bokeh lens“ kojim možete jednim klikom dodati zamućenu pozadinu vašim slikama. To je naročito efektno ako je portret u pitanju.

UNION

Union spada u aplikacije za manipulaciju. Ova aplikacija se koristi za menjanje pozadine slika, dodavanje neba, preklapanje slika i sl. U stvari, glavna opcija je preklapanje slika gde dodajete pozadinsku sliku, zatim sliku čiji deo/delovi će ići preko nje, i na kraju imate opciju „mask“ kojom brišete delove slike koje ne želite. Alat za brisanje je jako fino i precizno urađen pa možete lako manipulisati njime.

I još jedna korisna stvar u vezi ove aplikacije je to što je besplatna.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by TRAVEL&LIFESTYLE&INSTATIPS (@maxytravelette) on

MEITU

Meitu je, koliko sam ja uspela da shvatim, napravio neke aplikacije od kojih je jedna i pomenuta Beauty plus. U ovom programu, koji je besplatan, možete takođe dodati efekat ulepšavanja, obraditi video sadržaj,  napraviti kolaž, ili čak animaciju. Ali ono što ovu izdvaja od drugih je mogućnost dodavanja posebnih filtera na delove slike. Jedna takva opcija je dodavanje šljokica na haljinu ili pozadinu ili sl. Ili dodavanje „magije“ što ja kažem ?

Ovakve aplikacije daju puno mogućnosti da budete kreativni. Ako odete u opciju „mosaic“ možete naći šljokice, cvetiće, latice, novine, zvezdice… i mnoge od njih se mogu lagano, pokretima prsta ubaciti na vaše slike. U opciji „magic brush“ imate takođe dodatne efekte koji, u zavisnosti koliko ih upotrebite, mogu delovati jako prirodno. Za svaku ovu opciju imate brisač „erase“ alat kojim možete izbrisati višak.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by TRAVEL&LIFESTYLE&INSTATIPS (@maxytravelette) on

LD

„Lens distortion“ je ime ove aplikacije. U besplatnoj verziji imate određen broj svetala koje možete  ubaciti u vaše slike. Ja volim da ubacim neko svetlo na mesto sunca kada je slika malo tamnija, ili je bio oblačan dan. To joj doda malo živosti.  Pa tako možete izabrati niz različitih efekata i videti koji vam se najviše dopada. Nakon što izaberete jedan možete njime manipulisati i pojačavati ili smanjiti efekat svetlosti.

Ova aplikacija još nudi i efekat kiše ili snega, magle ili dima, a možete dodati i mesec ?

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by TRAVEL&LIFESTYLE&INSTATIPS (@maxytravelette) on

WERBLE

Postoje mnoge aplikacije koje vašoj slici mogu uneti živost i pretvoriti je u video parcijalnim pokretima koje ubacite. Jedna od njih, po meni jedna od najboljih, jeste Werble. Kiša koja pada, lišće koje leti, sneg, sevanje, latice  i još dosta toga možete dodati svojim slikama u besplatnoj verziji. Ono što je aktuelno u jesenjim danima je to lišće koje pada. Na proleće možete „začiniti“ slike laticama u različitim bojama i veličinama koje lete. Možete napraviti toplu vatricu ili slikati kamin i plamenu dati život kroz ovu aplikaciju.

Kada instalirate Werble imate tzv. Starter pack u kome se nalaze besplatne opcije dodataka. E sada, ako želite da dodate nešto posebno to ćete morati da platite. Novi efekti dolaze u paketima i koštaju od $0.99 do $8. Moj omiljeni je Marry Christmas i jeda čekam da ga ove godine ponovo upotrebim na svojim slikama.

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by TRAVEL&LIFESTYLE&INSTATIPS (@maxytravelette) on

To su moje omiljene aplikacije. Naravno ima još dobrih aplikacija koje ću vam možda opisati u nekom od sledećih postova. Nadam se da će vam ove aplikacije biti korisne a ukoliko ih upotrebite ne zaboravite da me tagujete na Instagram i Facebook aplikacijama @maxytravelette

Srećno editovanje!

 

 

maxytravelette

TREM – POHOD NA NAJVIŠI VRH SUVE PLANINE

Previous article

INDIJA – život na egzotičnoj lokaciji

Next article

You may also like

1 Comment

  1. Super saveti! Neke sam imala, a dve sam sada instalirala da vidim kako se snalazim!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Saveti