LifestyleSaveti

KAKO UŠTEDETI NOVAC I IZAĆI IZ MINUSA

6

Uštedeti novac u današnje vreme je za neke samo misaona imenica. Ili, rekla bih za mnoge. Naročito u Srbiji gde ljudi žive od plate do plate. Praznici, kraj godine, Božić – istrošimo se zaista puno. Pa da li je uopšte moguće uštedeti novac?

Postoji mnogo načina na koje možete uštedeti novac ali i razne metode koje bi mogli primeniti. Ja ću vam ovde predstaviti neke koje sam već isprobala. A koliko su efektne – pa izaberite neku i sami prosudite!

Pre nego što krenete sa bilo kojom metodom i razmišljanjem o tome kako uštedeti novac, potrebno je saznati gde vaš novac odlazi. Kako ćete to uraditi? Tako što ćete pratiti svaki dinar koji potrošite.

Da li vam se desilo da podignete određenu sumu novca i da je posle jednog dana nema a vi nemate pojma gde je otišao novac? To je upravo ono što želimo da sprečimo. Svaki dinar treba imati svoju namenu, i pre svega potrebno je shvatiti uštedeti novacna šta se novac najviše troši. Kada budemo pratili svoje troškove, imaćemo uvid u to koliki deo novca trošimo na hranu, na kozmetiku, odeću, cigare… Shvatićemo na šta dajemo previše i gde bismo mogli da uštedimo.

 

To može delovati zamorno i kao nemoguća misija – ali zapravo je vrlo lako ukoliko imate telefon.

Postoji toliko besplatnih aplikacija koje vam omogućavaju da brzo i lako unosite svaki potrošeni dinar. U mnogima možete sami upisivati kategorije i po završetku kupovine samo upisati iznos. Možete i sami odrediti od kog datuma vam počinje mesec tj. kada dobijate platu. Ovo je brz i lak način da ispratite svoje troškove. Na kraju meseca, imaćete uvid u sve što ste potrošili. Neke stvari vas mogu iznenaditi i možete pronaći način da skratite troškove tamo gde niste mislili da je moguće.

Evo nekoliko besplatnih aplikacija za praćenje troškova:

 • Spending Tracker
 • Money manager
 • Good budget 
 • Wally 

uštedeti novacU suštini, ukucajte u vašoj prodavnici na telefonu reč “budget” ili “money” i isprobajte različite aplikacije. Vidite koja vama odgovara.

Ja koristim app Spending Tracker koja je jednostavna i dozvoljava mi da sama upisujem svoje kategorije, kao i da započnem “mesec” kada meni odgovara. 

Ukoliko ste pak ipak više osoba koja voli da zapisuje, ni to nije toliko komplikovano. Sve što treba imati jeste jedan mali blokić i olovku pri ruci. I ne zaboraviti da unesete svaku stavku nakon kupovine.

Ono što treba napomenuti jeste da ćete posle mesec dana imati neki uvid u vaše troškove, ali potrebno je bar tri meseca da zaista vidite gde vaš novac odlazi i koji su to načini na koje možete uštedeti novac.

Pa da krenemo.

Da li ste čuli za Dejvida Remsija (David Ramsey) ? On je čuveni finansijski ekspert koji se proslavio dajući savete o tome kako uštedeti novac i izaći iz duga. Sada već ima nekoliko bestselera iza sebe. I puno korisnih saveta. Jedna od metoda koja je njega proslavila je metoda koverti.

Metoda koverti

uštedeti novac

Ovo deluje kao jedan praktičan način sa kojim nema greške. Sada ću vam predočiti stvari koje su po mom mišljenju za i protiv ove metode.

Složićete se da se najlakše troši novac koji se ne vidi. Samo provučete karticu i bezbolno potrošite novac. Kada je novac u ruci, možda ćete ipak dva puta razmisliti da li ćete ipak kupiti još jednu istu majicu samo u drugoj boji. To je cilj ove metode – da fizički imate svoj novac i da ga rasporedite po kategorijama.

Nakon što ste ispratili za šta koliko trošite novac (tako što ste pratili vaše troškove), za ovu metodu je potrebno uzeti novac iz banke i fizički ga imati u rukama.

kako uštedeti novacZa svaku kategoriju treba napraviti koverat.

Npr.

 • Hrana
 • Kuća (ovde spada plaćanje stana ukoliko imate ovaj trošak, komunalije, i sve što se ponavlja svakog meseca a ima veze sa kućom)
 • Odeća i kozmetika ( ove kategorije ćete rasporediti po onome kako vama najviše odgovara i na šta vi najviše trošite novac)
 • Kola ( benzin i održavanje auta)
 • Deca ( dali imate troškove vezano za decu koji se ponavljaju svakog meseca kao npr. bebi formula, pelene, novac za užine i sl.)
 • Izlasci (ovde možete ubrajati sve što je vezano za aktivnosti koje obavljate van kuće kao što je odlazak u bioskop, izlazak u grad, ručavanje napolju – a možete i napraviti posebne kategorije za neke od ovih stavki)
 • Putovanje
 • Rođendani – pokloni
 • Nepredviđene stvari
 • Dug
 • Štednja

Ovo su otprilike neke uopštene kategorije koje treba imati. Naravno vi ćete ih prilagoditi sebi i svojim potrebama.

Sledeći korak je da odvojite određenu sumu novca za svaku kategoriju. Čim primite platu, podignite novac i rasporedite ga u koverte. Ako ste namenili 10000 za hranu – toliko ćete ubaciti u taj koverat i samo ćete odatle uzimati novac kada budete kupovali hranu.

Ne sme se uzimati novac i pozajmljivati iz ostalih koverti. Ukoliko vam novac zafali, treba smisliti kreativne načine da izdržite do kraja meseca. Upotrebite hranu koja vam je ostala, pogledajte šta imate u zamrzivaču, zamesite nešto i sl.

Stavke ZA

Ono što je dobro u vezi sa ovom metodom je to što svaki dinar koji imate rasporedite po kategorijama. Ako vam ostane iz neke kategorije višak, prebacite ga u kovertu za štednju ili za nepredviđene troškove.

Kada imate fizički novac, lakše je raspolagati njime. Ovom metodom sav novac koji imate ima namenu. Takođe, lakše je uštedeti novac ovom metodom jer ukoliko nemate više novca u kategoriji izlasci ili odeća, možda ćete se uzdržati od kupovine i sačekati sledeći mesec.

Stavke PROTIV

Ono što je nezgodno je to što fizički treba nositi koverte sa sobom. Ako izvadite novac iz koverte može vam se u novčaniku pomešati sa novcem iz drugih kategorija i napraviti pometnju.

Takođe, malo je nezgodno vaditi novac iz koverte u prodavnici. A sa druge strane morali biste takođe da imate usitnjen novac da biste ga lepo raspodelili. 

Za to postoje rešenja – sve u zavisnosti koliko ste kreativni. Možete u nekom većem novčaniku napraviti više odeljaka. Ili naći metodu koja vama odgovara. David Ramsey na svom sajtu nudi rešenje za to u vidu lepog novčanika sa kovertama. Možete pogledati ovde. Problem sa ovim je što stalno morate dopunjavati tj. kupovati koverte za svaki mesec – što može biti nepotreban trošak.

Još jedna stvar koja je malo nezgodna u vezi sa ovom metodom jeste online kupovina. I sve stvari koje se plaćaju direktno sa računa. Ali ovo se može rešiti tako što ćete taj novac unapred delegirati i ostaviti na računu.

Metoda nedeljnog budžeta

Jordan Page, youtuberka i mama petoro dece ima blog u kome daje savete kako uraditi i kupiti više za manje para. Ona je osmislila i malo drugačiju metodu koja pojednostavljuje metodu koverti. Meni je delovala prihvatljivo pa ću vam je objasniti a ovde možete pogledati njen video u kome vam to objašnjava.

Naime, ona je sve kategorije spojila u 3 glavne kategorije:

 • Hrana ( sa svim stvarima koje se troše i menjaju – deterdženti, paste za zube, pelene, šamponi i slično)
 • Porodica ( ovde se ubrajaju svi troškovi vezani za plaćanja komunalija, kola i slično)
 • Drugo (sve ostalo spada u ovu kategoriju)

kako uštedeti novac

Ona predlaže, a mislim da ima smisla, to da mesec ne treba posmatrati u celini već ga treba raspodeliti na nedelje. Na taj način bi samo brinuli o budžetu jedne nedelje za nedeljom, što je priznaćete mnogo lakše nego odrediti sve za ceo mesec. A na ovaj način bi lakše i mogli uštedeti novac na kupovini namernica.

I njena filozofija je da se u kupovinu namirnica ide samo jednom nedeljno! Inače, svaki put kada odete kupite još po nešto mimo  spiska i na taj način se budžetu oduzme više para nego što je planirano.

Takođe, ona predlaže da uzmete običnu kovertu na kojoj ćete imati zapravo samo dve kategorije koje su vam potrebne za odlazak u prodavnicu – hrana i drugo. Raspodelite ove kategorije u dve kolone i podelite na 4 nedelje. Koliko potrošite te nedelje upisujete. Ako vam nešto ostanete – ostaje tu. Ono što je dobro u ovakvom sistemu je to što možete pozajmljivati iz jedne kategorije za drugu ali samo u okviru jedne nedelje. Svaka nedelja mora da započne sa čistim računom i novim budžetom.

Ono što ovaj način određivanja budžeta meni čini malo nepristupačnim je to što zahteva planiranje obroka. Ako ćete znati šta da kupite za celu nedelju onda morate znati i šta ćete spremiti. Ja nisam vična planiranju u kuhinji ? Ali, pretpostavljam, da se i to može izvesti ako se lepo organizujete.

Kako zapravo uštedeti novac i izaći iz duga 

kako uštedeti novac

Mnogi koji su nekada ušli u dozvoljeni minus znaju kakvo je to „vrzino kolo“ i kako je zapravo teško izaći iz njega. Ukoliko se dobro ne „zategne kaiš“ i ne povede računa o finansijama, ništa od izlaska iz duga. Ali kako to uraditi ako ste već u minusu?

Mnogi stručnjaci preporučuju da se zanemari to što ste u minusu (koliko je to moguće) i da se i pored duga obrati pažnja na načine na koje možete uštedeti novac. Ali avaka ušteda bi u ovakvom slučaju išla ka vraćanju tog duga.

Ono što je lakše jeste odrediti realan cilj za vraćanje novca. Npr. ako imate dug od 10000 dinara rešite da ga vratite za 5 meseci što znači da ćete morati svakog meseca odvajati po 2000 dinara za taj dug. Treba postaviti sebi cilj i razraditi ga do detalja. U tom slučaju će biti lakše nositi se sa ostalim novčanim stvarima u toku meseca.

Sa druge strane, može biti problematično ostavljati taj novac na računu koji je u minusu. Zaboravićete koliko zapravo novca ide na uštedu ili na dug. A može vam se u jednom trenutku učiniti da taj dug i nije više toliko velik pa ga možete malo i potrošiti ?

Ono što se meni pokazalo kao sjajan metod jeste direktno prebacivanje iz banke na račun!

Daleko od očiju –  daleko od novčanika

kako uštedeti novac

Znate kako je lakše potrošiti novac kada plaćate karticom, e pa isto tako je lakše i odvojiti novac sa računa u druge svrhe.

Meni je najefektniji način pomoću kojeg sam mogla uštedeti novac bio odvajanje novca direktno sa računa kada legne plata.  Možete otvoriti štedni račun u vašoj banci ili jednostavno još jedan račun. Ja primam platu dva puta mesečno, pa su mi onda u banci (Komercijalna) napravili trajnu administrativnu zabranu da mi određenih datuma u mesecu suma novca pređe na taj drugi račun.

Ukoliko je u pitanju samo štednja, toplo preporučujem oročenje jer onda određeni period nećete moći da dirate taj  novac čak i ako dođete u iskušenje. Ako niste baš toliko sigurni,  onda samo običan račun završava posao.

Međutim, za vas koji  nemate platu preko banke, uvek možete otvoriti račun i uplaćivati mesečno koliko želite. Jeste malo komplikovanije s obzirom da morate ići do banke, ali ako sebi postavite cilj – držite ga se!

I na kraju još jedan stari ali nezamenjiv način štednje:

Kasica prasica

kako uštedeti novac

Nemojte prevideti moć jedne „kasice prasice“. Znate na šta mislim jel’ da? To je ono kada smo bili mali pa nam je svaki dinar bio dragocen i ubacivali smo ga u našu štednu čašicu. Nekada su uglavnom bile u obliku praseta pa odatle i izraz ?

Ako baš želite da odete na to putovanje, ili da kupite te čizme ili baš želite taj telefon – iznenadićete se koliko možete skupiti novcem koji nam se obično gubi po torbi.

5, 10, 20, 50 dinara stupa na snagu.

Vašu kasicu ( koja danas može da bude i jako lepa jer ima raznih da se kupi ili možda napravi) trebate staviti na neko vidno i pristupačno mesto. Kao dodatnu motivaciju bih preporučila da zalepite sliku predmeta ili stvari koju želite na kasicu ili stavite pored. Svaki put kada vam ostane neki kusur do 50 ili 100 dinara (sami odredite) ubacite u kasicu.

Tu se može naći i neka krupnija novčanica kada osećate da možete izdvojiti iz novčanika. A i uzbuđenje kada gledate taj cilj pred vama raste i „tera“ vas da ubacujete što češće novac u kasicu. Ovo je jedna od najefektnijih metoda kako uštedeti novac a i vrlo efikasna za nešto što želite postići.

Evo i par trikova: 
 1. Nikada ne nosite veću količinu novca u novčaniku (ume da “plane” odmah 🙂 )
 2. Štedite nedeljno – odredite jednu sumu novca prve nedelje npr. 2e i povećavajte tu sumu duplo svake nedelje 4e pa 8e i td.
 3. Odlažite određeni procenat od svake vaše kupovine npr. kupite džemper koji je koštao 2000 din od te kupovine morate ostaviti uštedu od 20% 

To su sve metode koje sam ja isprobala, i kojima se povremeno rukovodim. Vi možete napraviti i varijaciju ovih metoda i uštedeti novac na vaš način.

Pišite koji vam je metod najbolji i kako vi to radite!

Srećna štednja!

 

 

 

 

maxytravelette

NEINVAZIVNI TRETMANI LICA – NAJBOLJI ANTI AGE TRETMANI

Previous article

ŽIVOT U VANKUVERU – DA LI JE KANADA IDEALNA

Next article

You may also like

6 Comments

 1. Divna si, više puta sam probala ali mi nije polazilo za rukom! Ovog puta ću biti dosledna do kraja. ???

  1. Drago mi je! Nadam se da ćeš uspeti!!!

 2. Bravo za sve savete.
  Upravo sam instalirala aplikaciju i probacu da vidim kako funkcionise.

 3. Genijalan clanak i jako korisni savjeti! Smatram da ga svatko treba procitati, a ja cu cak neke savjete i uvrstiti u svoj nacin stednje da vidimo kako ide. Hvala 🙂

  1. Odlično! Baš mi je drago! Javljaj rezultate :*

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Lifestyle