PutovanjaSaveti

Kuda na letovanje 2021?! U koje zemlje može bez testa?

0

Kako je ceo svet preokrenut zbog virusa COVID-19  tako su se i režimi ulaska u razne zemlje promenili. A to utiče i na naš odabir letovanja ove 2021. Pa je logično postaviti pitanje – kuda na letovanje?!

Ja sam istraživala, da to ne biste morali vi, koje zemlje zahtevaju PCR test, gde se može ući bez testa, koje zemlje imaju kakve mere što se tiče letovanja. Sve informacije sam preuzela ili sa zvaničnog sajta ambasade te zemlje ili preko Ministsrastva spoljnih poslova Republike Srbije. Ostaviću vam linkove dole u tekstu.

Pa da krenemo…

CRNA GORA

Crna Gora je i najlogičniji i najlakši, čini se, odabir za letovanje ove godine. Kako nisam odavno posetila Crnu Goru, vrlo sam naklonjena toj ideji da zaboravim cimanja sa testovima i ostalim stvarima i letujem u Crnoj Gori. Zašto?

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by ?????? ?????? ????????? (@maxytravelette)

 

Pa Crna Gora je dozvolila ulazak građanima R. Srbije bez posedovanja negativnog PCR testa preko svih graničnih prelaza. Za letovanje u CG nije potrebno imati ni test, ni biti vakcinisan. Međutim, kao i sve zemlje, apeluje se na poštovanje svih zdravstvenih mera. Postoji i zdravstveno upozorenje koje možete preuzeti na graničnim prelazima kao i na OVOJ internet stranici. 

Crna Gora je zaista prelepa i odlična destinacija za letovanje. Ja sam u nekoj od prošlih godina letovala na Adi Bojani i tu sam bila oduševljena plažom i prostranstvom. Zaista je taj predeo poseban i podseća na neke svetske pejzaže i letovališta. Međutim, budite upozoreni, plaže na Adi Bojani su takođe poznate po kitesurfingu (kitesurfing) ili windsurfingu. Kitesurfing je ekstreman sport na vodi koji je opasan zbog nepredvidivosti vetra. Ali, pruža neverovatnu zabavu i predivan prizor kada svi dođu da puštaju zmajeve.

Sa druge strane, vetar i sitan pesak nisu baš najbolja kombinacija, tako da, imajte to na umu ukoliko se uputite ka ovoj destinaciji.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by ?????? ?????? ????????? (@maxytravelette)

 

Još jedna fantastična destinacija, barem za obilazak, jeste Bar. Naročito sam bila oduševljena starom tvrđavom Bar koju morate posetiti. Kaldrma koja vas dočeka vraća u prošlost, a zalazak sunca je neverovatan sa tvrđave.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by ?????? ?????? ????????? (@maxytravelette)

 

Luštica bay je jedna novina koju ja, nažalost, još uvek nisam posetila ali nadam se da će se to brzo promeniti. Ovaj slikovit prizor podseća na predivne italijanske primorske gradiće i mislim da je to i bila inspiracija. U svakom slučaju, jedva čekam da prošetam ovuda.

Mesto kome sam se ja vraćala iznova i iznova , i osećala se najprijatnije, jeste Herceg Novi. Ulice, kaldrma, stari grad, stepenice… sve je to deo šarma ovog mesta kao i najprijatniji ljudi koje sam srela u CG. Voda je ovde topla i lepa jer je zaštićena zalivom i to mi se dopada. Takođe, odavde vam je najbliže da posetite Dubrovnik i odete na neki izlet dok ste na letovanju.

Sa druge strane, u Herceg Novom ima samo par nekih peskovito/kamenitih plaža a ostalo su sve kameniti molovi, pa ako vam to ne smeta…

Ima još puno mesta za posetiti u CG, jedno od njih, meni nezaboravno, jeste i Cetinjski manastir i poklonjenje moštima sv. Petra Cetinjskog. Naravno, pokušajte otići do Ostroga ako nikada niste bili, ali ne zanemarite i prelepe manastire širom Crne Gore koji imaju posebnu draž kada su okruženi morem.

Informacije o ulasku u zemlju i ostalo

https://www.mfa.gov.rs/lat/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/vize-i-informacije-o-drzavama/crna-gora

GRČKA

Nastavljamo dalje sa drugim logičnim, i Srbima najbližim, izborom za letovanje, a to je Grčka. Grci, barem kako stvari stoje za sada (maj 2021) nam nisu olakšali posetu zemlji. Idemo redom:

 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by ?????? ?????? ????????? (@maxytravelette)

  • Državljani Srbije mogu da uđu u Grčku avionom ili preko dva prelaza – Promahonas i Nimfea. Trenutno se ne može ući preko Republike Severne Makedonije pošto je na snazi zabrana ulaska na teritoriju Grčke iz RS Makedonije radi mera koje su postavljene zbog virusa COVID-19. Ova zabrana međutim važi za period do sredine maja, dakle ovih dana bi se situacija i mogla popraviti što se tiče graničnog prelaza Evzioni.
  • Svi putnici koju ulaze u Grčku moraju minimum 24h pre ulaska popuniti elektronski obrazac prijave PLF (passenger location form) i pri ulasku pokazati dobijeni kod. Možete naći obrazac na OVOM sajtu.
  • Za ulazak u Grču je potreban negativan PCR test ne stariji od 72 sata za sve koji su stariji od 5 godina. Druga opcija je potvrda o vakcinaciji koja mora da sadrži, pored imena i prezimena, i tip primljene vakcine i broj doza. Na sajtu ambasade piše da je potrebno da potvrda o testu bude na engleskom. Postoji još jedna opcija za koju očekujemo realizaciju, a to je da će se priznavati i antigenski testovi koji su dosta jeftiniji od PCR testa.
  • Naravno, možete biti, nasumičnim odabirom, izabrani da uradite test na graničnom prelazu.

Sve nove informacije ću naknadno dopuniti. A, vi možete posetiti ove sajtove za dodatne informacije

https://www.mfa.gov.rs/lat/gradjani/putovanje-u-inostranstvo/vize-i-informacije-o-drzavama/grcka

https://www.mfa.gr/serbia/sr/the-embassy/news/ukinuta-zabrana-ulaska-srpskikh-drzhavljana-grchku.html

Što se tiče posete Grčke, OVDE imate KOMPLETAN vodič kroz Halkidiki, sa svim plažama Kasandre i Sitonije, slikama, preporukama.  OVDE su moji utisci i preporuke sa letovanja u Paraliji, Katerini, Nei Pori i sa posetom Meteorima. Možda ćete više uživati u video zapisu iz Grčke i mestima koja sam obišla, pa pogledajte ovaj video sa preporukama nekih simpatičnih mesta koje ne treba propustiti.

Još jedna moja preporuka je ostvo Tasos koje je predivno, sa raznolikim plažama. Ostrvo je malo pa ga  možete obići i gradskim prevozom, a možete iznajmiti i auto za jednodnevni obilazak celog ostrva. Na njemu se kriju neki predivni dragulji kao što je Mermerna plaža, Manastir sv. Arhangela Mihaila, prelepe stare crkve i  Bogorodičino selo. Moja je želja da se ovde uskoro vratim. Koje je vaše omiljeno mesto u Grčkoj?

ALBANIJA

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by ?????? ?????? ????????? (@maxytravelette)

 

Ovo je jedna od laganijih izbora za letovanje ako uzimamo u obzir zahteve koji se tiču virusa COVID – 19. Naime, za ulazak u Albaniju vam nije potreban ni PCR test, ni vakcinacija. U Albaniju se ulazi sa biometrijskom ličnom kartom osim za decu i maloletna lica, koja moraju imati pasoš. Ako idete preko Kosova i Metohije, morate imate i izvod rodjenih za maloletna lica i uz to zaheftanu ii zalepljenu sliku deteta.

E sada, ima dosta polemike oko letovanja u Albaniji. Uglavnom su mi se u sa negativnim komentarima javljali, tobož, neke patriote koji nikada ne bi otišli i letovali u Albaniji, ali naravno, zaboravljaju Srbe na Kosovu i Metohiji i gde i kako oni žive. No, to je neka druga tema.

Imam nameru da napišem detaljan post o letovanju Albaniji uskoro, ali do tada vam preporučujem da pročitate OVAJ post od prošle godine prilikom mog letovanja tamo kao da pogledate ova dva video zapisa iz Albanije.

Da li sam bila zadovoljna posetom Albaniji, da li smo imali nekih problema, kakve su plaže, kakve su cene??? SVE to možete saznati ukoliko pogledate ova dva video zapisa naše posete severnom kao i južnom delu Albanije. Nadam se da će vam biti korisno!

TURSKA 

Turska je jedna od najatraktivnijih destinacija za odmor naročito zato što nama nije potrebna viza. A, ima i neke pogodnosti što se tiče ulaska u zemlju!

  • Ukoliko ste preležali COVID-19 možete ući u zemlju sa potvrdom o imunitetu koju izdaje nadležni organ u R. Srbiji 
  • Druga opcija je da imate negativan PCR test. Test ne sme biti stariji od 72 sata i potreban je za sva lica starija od 6 godina.
  • Treća opcija je, naravno, potvrda o vakcinaciji. Maloletna lica do 18 godina mogu da idu bez vakcinacije ako su u pratnji osobe koja ima potvrdu za vakcinaciju. 
  • 72 sata pre dolaska u Tursku, porebno je popuniti formular koji možete naći OVDE   Dobijate KOD kojim se prati zdravstveno stanje posetioca, a potreban vam je radi ulaska u tržne centre, restorane i sl. Takođe ga morate imati u štampanoj verziji. 

Za više informacija posetite OVAJ sajt 

EGIPAT

 Za ulazak u Egipat je potrebna viza i ona se nabavlja prilikom dolaska na aerodrom. Za ulazak je, međutim, neophodan PCR test, ne stariji od 72 sata.

OVDE možete naći više informacija.

SEVERNA MAKEDONIJA

Državljanima Srbije nije poterban PCR test a mogu ući sa biometrijskom ličnom kartom. Ako prolazite preko teritorije Kosova i Metojie, treba imati izvod rođenih za maloletna lica sa prikačenom slikom. OVDE možete naći više informacija.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by ?????? ?????? ????????? (@maxytravelette)

 

HRVATSKA

Za ulazak u Hrvatsku je, takođe, potreban negativan PCR test ili brzi antigenski test, ne stariji od 48 sati. Još jedna opcija je da se pokaže potvrda o vakcinaciji ali da je prošlo više od 14 dana po primanju druge doze vakcine. OVDE možete naći dodatne informacije. 

Nadam se da vam je ovaj tekst bio koristan! Ukoliko jeste, zamolila bih vas da ga podelite sa prijateljima ili da sledeću sliku podelite na svojim društvenim mrežama. 

kuda na LETOVANJE 2021

 

Do sledećeg čitanja! 

maxytravelette

Mustela – negom protiv atopijskog dermatitisa

Previous article

ČISTO LICE – PRAVILNA NEGA || Noćna rutina

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Putovanja