NAUCI ENGLESKI BRZO I LAKO

Da li još uvek postoje ljudi koji veruju da im engleski jezik nije potreban?! Nažalost, da. Živimo u digitalnom svetu i trebalo bi biti sasvim normalno da jedna mala zemlja, kao što je Srbija, bude svesna važnosti stranog jezika – naročito engleskog. Ne samo da vam je znanje engleskog jezika značajna prednost u odnosu na konkurente  prilikom traženja posla, već vam poznavanje dodatnog jezika može omogućiti i bolje pozicije kao i plaćenija radna mesta. I ne samo to!

Komunikacija preko interneta, kupovina preko interneta, youtube, pretraživači – imate jednu ogromnu riznicu znanja pred vama na dlanu. I sve što vam je potrebno jeste poznavanaje engleskog jezika!

Pa šta čekate!?

Evo nekih saveta kako da brzo i lako savladate osnove stranog jezika iz svoje fotelje! BESPLATNO!

Naravno, nemojte da vas ovo zavara da pomislite da će vam neko samo tako usaditi znanje jezika u glavu nakon što ćete se igrati u nekim aplikacijama i naučiti par trikova. Učenje jezika nikada ne prestaje! Svakodnevno se može naučiti neka nova reč čak iako ste na vrlo naprednom nivou poznavanja jezika – kao ja. Ne kaže se za džabe „jezik je živa stvar“ – jer se konstantno menja, oblikuje, preuzimaju se reči iz drugih jezika, usvajaju se novi žargoni…  A ja ću vam danas predočiti neke trikove i savete kako da što brže i lakše dođete do svog cilja – učenja i poznavanja novog jezika!

NAUCI ENGLESKI BRZO I LAKO

ČITAJTE I: 
TOP APLIKACIJE ZA EDITOVANJE SLIKA 
KAKO EDITUJEM INSTAGRAM FOTOGRAFIJE 
KAKO UŠTEDETI NOVAC I IZAĆI IZ MINUSA 

 

CILJ | MOTIVACIJA

Jedna vrlo važna stavka koju bi trebalo štiklirati pre početka učenja jezika – jeste da odredite RAZLOG  učenja jezika. Ako vam je razlog prilično zamagljen, generalan, i radite to zato pto vam je neko rekao – bolje da odmah odustanete da ne trošite dragoceno vreme.

Treba postaviti jasan CILJ kojim ćete se voditi kada vam ta vrcava motivacija koja vas trenutno drži – nestane. Čime se vodite kada počinjete sa učenjem jezika?

Postavite sebi zadatak da napišete par ideja o tome zašto želite da učite jezik. Naročito ukoliko to nisu razlozi zbog kojih morate da ga naučite kao npr. preseljenje u stranu zemlju, upis na fakultet, struka zahteva to, novo radno mesto, ljubav i sl. Ne mora to da budu neki od navedenih primera, možete samo želeti da se usavršavate i da održavate vaš mozak vitalnim. Ali, trebalo bi ipak postaviti neki cilj.

Npr. Idete na put za par meseci: postavite sebi za cilj da ćete u kafiću sami naručiti piće na engleskom jeziku. Do određenog datuma ćete, recimo, progovoriti sa nekim strancem i pitati ga neku osnovnu stvar. Na aerodromu nećete zatražiti pomoć nekoga ko zna engleski, već ćete se sami sporazumeti sa službenicima i naći put to kapije. I slično…

To je ono što će vašu motivaciju i želju za učenjem održavati u životu. Još bolje bi bilo da, ili imate podršku i nekog partnera za učenje, ili se opkladite sa nekim, ukoliko vas tako nešto može motivisati 🙂

KRENITE ODMAH!

NAUCI ENGLESKI BRZO I LAKO

Odlučili ste da krenete sa učenjem engleskog jezika (koristim engleski kao primer ali u suštini sve napisano se odnosi na bilo koji jezik koji biste želeli da naučite), i sada kao kujete neke planove kako ćete, kada ćete i slično. Samo oprezno! Već vas to može obeshrabriti ako ne znate odakle da krenete.

Srećom, u ovom tekstu ćete naučiti sve što vam je potrebno da krenete odmah sa učenjem jezika! Nema potebe da čekate. Iskoristite taj polet koji vas „drži“ i latite se posla. To, danas, možete uraditi vrlo lako sedeći u vašoj fotelji. Sve što vam je potrebno je telefon i internet. Pa da krenemo sa pregledom aplikacija koje vam mogu pomoći pri učenju jezika:

DUOLINGO

NAUCI ENGLESKI BRZO I LAKO

Ova aplikacija je stekla popularnost i preko milion pozitivnih ocena, sa preko 120 miiona korisnika širom sveta. I moram reći, opravdano! Pored toga što je besplatna, nudi kurseve na 60 jezika. Uz ovu aplikaciju možete naučiti konverzaciju, pisanje, i govorne veštine i sve to uz zabavne ilustracije i snimke. Nudi 34 besplatnih sati što je, recimo, više od pola godine učenja engleskog jezika na kursevima ili u školama.

Ono što je dobro kod učenja jezika preko aplikacija, jeste što ga možete učiti bilo kada – kada vam je dosadno dok čekate u redu, kada ste u prevozu, ili na pauzi na poslu…

Ono što je zanimljivo kod DUOLINGO aplikacije, jeste to što dobijate bodove, nagrade i otključavate deo po deo aplikacije. Tako da, i to samo po sebi može biti vrlo motivišuće.

Još dve sjajne aplikacije su BABBEL i BUSUU. Obe se, nažalost, plaćaju ali po ceni od nekih 800 dinara mesečno. To je jeftinije od jednog privatnog časa engleskog jezika tako da, ukoliko ste ozbiljni, mislim da je ova cena i više nego prihvatljiva.

BABBEL NAUCI ENGLESKI BRZO I LAKOvam nudi mogućnost da kažete koliko minuta dnevno želite da provedete učeći jezik. Ovo je aplikacija koja je savršena za početnike jer stvarno kreće od nekih osnova i vodi vas lagano  kroz sadržaj a da to nije suvoparno i dosadno.

Na BUSUU NAUCI ENGLESKI BRZO I LAKO aplikaciji možete i uraditi test znanja koji će vas raposrediti na određeni nivo kursa, mada možete to prskočiti i sami izabrati nivo. Ovde odmah prelazite na slušanje, na pisanje i na praktičnu primenu jezika.

Uz ove aplikacije i vašu odlučnost, nema šanse da za nekoliko nedelja ne progovorite osnovne rečenice na nekom jeziku – ja vam garantujem!

NAUCI ENGLESKI JEZIK Tu je i aplikacija WANNALISN koja je ipak više namenjena naprednijim učenicima jezika ali onima koji žele da poboljšaju svoje konverzacijske veštine. Pasivno znanje jezika je često prisutno kod mnogih, naročito uz gledanje filmova i muziku, ali kada trebate da progovorite ili razaznate nešto iz govora, onda je to malo problematično. Ova aplikacija prevzilazi te probleme i zaista uz nju možete sjajno naučiti konverzaciju i prepoznavanje jezika slušanjem.

Učenje jezika putem aplikacija je sjajna stvar zaista. Pre svega, zato što je vrlo prilagodljiva vašem stilu života. Drugo – može vas podsećati na to da svaki dan odvojite malo vremena za jezik, i treće što vas aktivno uključuje u rad sa rečenicama i konverzacijom.

Naravno, nemojte se ograničavati aplikacijama niti obeshrabriti ako ipak ne možete/ne želite da ih platite da biste učili engleski jezik. Ako imate „pametni“ telefon, sva je prilika i da imate Instagram ili Facebook. Na obe apllikacije možete naći gomilu sadržaja tj. osoba ili grupa koje drže lekcije engleskog jezika besplatno i postavljaju ih svakodnevno.

Ja sam za vas istraživala i naišla na nekoliko zanimljivih profila na Instagramu. Ovi profili objavljuju zaista zanimljiv sadržaj a drugačiji su jedan od drugog.

@quickenglishfluency

@englishwithdragana

@englishdiary.rs

@papagaj_poliglot

Nedostatak ovakvog učenja jezika je to što nemate red koga ćete se držati i možda je ovakav način učenja ipak za napredniji nivo engleskog. Ali, ipak, sigurno ćete naići na razne korisne stvari i naučiti štošta.

YOUTUBE

kako nauciit engleski

Ne zanemarite jedan od najvećih pretraživača koji vam može lako omogućiti besplatno učenje jezika! Ukucajte samo „engleski za početnike“ na youtube prtraživaču ili „najbitnije reči na engleskom“ i dobićete sve relevantne kanale koji su objavljivali koristan sadržaj tj. lekcije za učenje jezika. Pretražite njihove kanale i vidite da li lekcije idu hronološkim redom, da li se fokusirju na gramatiku ili na konverzaciju. Izdvojte one lekcije koje smatrate da će vam biti korisne radi ostvarivanja vašeg cilja, sačuvajte ih u Playlisti i srećno učenje!

Naravno, youtube vam može biti jako koristan za pojašnjenje određenih jedinica koje niste razumeli ili prosto želite da malo dublje obradite. U tom slučaju, ukucajte ključne reči i dobićete svoju besplatnu lekciju.

Jedan savet: ne zazirite od lekcija koje su na engleskom jeziku jer će vam to koristiti da vam prosto jezik „uđe“ u glavu. Sa druge strane, mnoge lekcije su prilično lepo ilustrovane i to što nešto nije na srpskom jeziku vam neće biti problem.

KAKO NAJBRŽE NAUČITI REČI

Pa, da pređemo na konkretne savete kako da unapredite učenje novog jezika. Ja sam neko ko voli da ima strukturu kada učim novi jezik. Volim da znam po kom redosledu se ređaju reči tako da volim i da sam upoznata sa gramatičkim pravilima. To, međutim, nije od presudnog značaja. Naročito ako ste „sluhista“ i više učite slušajući. Po mom mišljenju, to je i bolji način i brži za usvajanje novog jezika.

NAUCI ENGLESKI BRZO I LAKO

Evo nekoliko korisnih saveta kako da lakše usvojite nove reči:

  1. Pre svega istražite na internetu koje su to reči koje su slične kao u našem jeziku. To mogu biti anglicizmi ili reči sa istim korenom. Npr. Interesting reč nije teška je l’ tako? Znači interesantno.

Evo nekih anglicizama koje smo usvojili i koristimo u svakodnevnoj komunikaciji:

Autsajder, laser, bedž, džemper, fudbal, rok, džez, mjuzikl, intervju, meč, box, bestseler, fan, dedlajn, bilbord, čips, flešbek, čarter i sl.NAUCI ENGLESKI BRZO I LAKO

Ako obratite pažnju, svuda oko vas se nalaze reči na engleskom. I onog trenutka, kada rešite da učite engleski, obratite pažnju na sve natpise i krenite da usvajate reči na engleskom.

  1. Kada iz nekog teksta sakupite nepoznate reči, kreće malo teži deo učenja reči. Najlakši način učenja reči je sledeći:
  • Od svih reči izaberite 5 najlakših. Zapišite ih i prevedite. Zatim krenite da ih prepisujete sa sve prevodom. Svaki sledeći put se trudite da ih prepišete bez gledanja ili barem bez gledanja prevoda. Nekome će trebati 5 prepisivanja nekome 10. Nemojte da se obeshrabrite, svako uči svojim ritmom i to ništa ne znači. Ali, jedno je sigurno. Na ovaj način ćete usvojiti i reči i način pisanja tih reči.

Kada jednom uđete u štos, trebaće vam sve manje i manje prepisivanja.

Ono što je bitno jeste da krenete od najakših reči, jer ćete njih najlakše i zapamtiti. To će vam dati dodatno samopouzdanje da nastavite da učite dalje.

Postoje i druge metode učenja. Jedna od njih je i putem asocijacije. Pokušajte da reči pišete takvim redosledom kojim ćete smišljati neke asocijacije ili priče. To vam može pomoći u lakšem pamćenju reči.

  1. POST IT samolepivi papirići

Pišite reči na ovim papirićima i lepite ih svuda po kući! U kupatilu, na ogledalu, na frižideru… Te reči će vam uvek biti u vidokrugu i brzo ćete ih upamtiti. Naročito je ova metoda učinkovita kada su fraze u pitanju.

NAUCI ENGLESKI BRZO I LAKO

  1. Napravite kartice i ispišite reči. Na poleđini napišite prevod. Podelite ih na glagole, prideve, imenice… I vežbajte.
  2. Koristite google translate ili neki rečnik na svom telefonu. Ja na telefonu imam dict.land englesko srpski rečnik koji mogu da koristim i kada sam offline. Ono što je dobro kod ovakvih aplikacija jeste to što možete sačuvati reči kao omiljene i imati ih na jednom mestu.

GLEDANJE FILMOVA I SLUŠANJE MUZIKE

nauci engleski jezik

Jedna od najbitijih stvari prilikom učenja jezika jeste da sebe okružite tim jezikom. Zašto je ljudima koji žive u stranoj zemlji lakše da nauče tamošnji jezik? Jer su primorani. Kada izađu napolje i žele da kupe hleb, vrlo verovatno će morati da znaju kako se kaže hleb. Vi, u svojoj zemlji, nemate tu potrebu. Zato sebe morate staviti u takve situacije u kojima je potrebno da koristite jezik. Spojite zabavno i korisno tako što ćete gledati film ili seriju ali staviti engleske titlove. U tome vam može pomoći i olakšati BS PLAYER koji služi za gledanje filmova. Ovaj program je besplatan i preko njega možete menjati titlove u jezik koji želite. Pogledajte sledeće slike.

Još jedna lepa stvar koja vam uveliko olakšava učenje jezika, jeste slušanje muzike. Obavezno je slušati muziku na engleskom jeziku! A, kada vam se neka pesma i dopadne, poželećete da saznate o čemu se radi, je l’ tako? E pa, onda ukucajte naziv pesme u google pretraživač zajedno sa „lyrics“ i dobićete napisane reči cele pesme. Tako, pevajte i prevodite!

SAJTOVI

I, na kraju, ne treba zaboraviti ni na neke sajtove preko kojih možete naći vrlo korisne lekcije i, što je još bolje, testove! Neki, koje ja često koristim su:

https://www.engleski.edu.rs/

https://www.ego4u.com/

https://www.perfect-english-grammar.com/

Ovi sajtovi imaju sve gramatičke jedinice koje vam mogu trebati a i testove pride. Plus, imate testove za poetnike i za napredne učenike.

UDŽBENICI

Ukoliko ste tip koji voli da uči po knjigama, za vas imam preporuku udžbenika Enterprise izdavača Express publishing. Njihovi udžebnici kreću od početka i vrlo su im lepi beginner i intermediate kursevi. Imaju i radne sveske koje prate program i ako ste voljni da ih pomno pratite, nema šanse da ne naučite da govorite engleski kroz ova dva udžbenika.

Meni se, lično, jako dopada i Assimil metoda. Nisam je koristila za engleski jezik već za nemački ali mi se sviđa kako su lekcije lepo organizovane i odlično prate konverzaciju i gramatiku, bez pretrpavanja.

PRIČAJ!!!

NAUCI ENGLESKI BRZO I LAKO

Na kraju, za vas imam samo jedan savet: pričajte engleski! Nema veze da li će neko primetiti vašu grešku, nema veze ako ste pogrešno izgovorili reč, nema veze ako ste pogrešno upotebili vreme… Primarna funkcija učenja jezika jeste KOMUNIKAICIJA! Vaš cilj je da prenesete poruku na stranom jeziku! Ostalo će sve doći na svoje mesto vežbom. Znam da uvek postoji početna barijera kada treba da progovorite, ali vodite se time da se niko nije naučen rodio i budote uporni. Za mesec dana ćete voditi razgovor na engleskom!

Nadam se da sam vam ovim tekstom malo olakšala učenje jezika i usmerila vas u pravom smeru. Ukoliko imate neko pitanje, ostavite ga u komentarima ili me konaktirajte na mom instagram profilu ovde.

Srećno učenje!

UKOLIKO VAM JE POST BIO ZANIMLJIV PODELITE OVU SLIKU NA SVOJIM DRUŠTVENIM MREŽAMA DA I DRUGI VIDE. HVALA 

UCENJE JEZIKA

maxytravelette

TUNIS LETOVANJE – šta videti, gde ići, koje izlete izabrati!

Previous article

All inclusive u Crnoj Gori – “Slovenska plaža” hotel

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Lifestyle