PutovanjaSrbija

Šta obići u Srbiji – dvorci naše zemlje

2
Sta obići u Srbiji

Kada pričamo o tome šta obići u Srbiji, meni odmah padaju na pamet naši divni  manastiri. Uživala sam obilazeći razne manastire po Srbiji i dugo sam mislila da Srbija nema dragocenijih i lepših građevina. Pa i dalje mislim da nema dragocenjiih ali upoznala sam i tu drugu stranu Srbije, i shvatila da naša zemlja ima i te kako šta da pruži.

Ovde ću vam predstaviti jedan naš jednodnevni izlet i obilazak nekih od najlepših zamkova Srbije. Verovali ili ne, u Srbiji ima preko 70 dvoraca od kojih je većina u Vojvodini. Njih su gradile uticajne i imućne porodice od 17. do 20.veka. Pa, ako ste za jedan romantičan obilazak po Srbiji i otkrivanje njenih tajni – dobrodošli u prvi deo najlepših dvoraca Srbije.

Instagram mi je doneo puno lepih poznanstava koja se nisu završila u digitalnom svetu (ako me ne pratite, bacite pogled na moj instagram profil). Tako se jednog dana okupila ekipa željna avanture i putovanja. Ali odakle poći – nego od svoje zemlje. Avanture po Srbiji su jedne od najlepših koje neću zaboraviti. 

Sta obici u Srbiji

Marija, Ivana, Alex, Ivan, Aleksandar su bili moji saputnici u ovom putešestviju (ukoliko kliknete na njihova imena – bićete preusmereni na njihove Instagram profile). Ja, naravno, nisam bila sama. Moj mali privezak od nekih 7/8 meseci, sin Aleksej i moj dragi saputnik i podrška, suprug Vladimir, su naravno bili uz mene. Jednog lepog sunčanog dana, okupili smo se u Beogradu i krenuli put Vojvodine…

Dvorac Špicerovih

Prvi dvorac na koji nailazimo jeste dvorac Špicerovih. Prvi pogled oduzima dah – ali od tuge što je ovakvo zdanje tako oronulo. Kakva velelepna zgrada je to nekada bila. Možda jedan od najlepših dvoraca koje je Srbija imala, sada tužno čuči i jedva odoleva zubu vremena. Iako je proglašen spomenikom kulture, to ga nije spasilo od sudbine napuštene i ruinirane građevine.

Sta obici u Srbiji dvorac Spicer

Ono na šta nikako ne možete ostati ravnodušni jestu svodovi koje i dalje krase detalji baroknog stila. Nekadašnja raskoš se samo može naslutiti u izlizalim bojama zidova. Stakla na prozorima su polomljena ali se još uvek probija svetlost i prelama u ostacima raskošnih vitraža koje su krasili ove prozore.

Sta obici u Srbiji dvorac Spicera

Pa i ovako iznuren, i dalje je mesto koje vredi posetiti. Nekako se u njemu oseti taj duh raskošne Srbije. A neće izostati ni lepe fotografije jer je ceo ambijent kao scena iz nekog starog filma.

Kako doći do njega možete pogledati ovde.

Mi nastavljamo put i setno se okrećemo ka ovom dvorcu u nadi da će neko prepoznati turistički potencijal i da će stari dvorac Špicerovih ponovo zasijati u novom svetlu.

Sta obici u Srbiji dvorac Spicera

Sta obici u Srbiji dvorac Spicera

Bačka tvrđava

Sledeće mesto na koje smo rešili da svratimo jeste Bačka tvrđava. Nije baš dvorac ali jeste nekadašnje kraljevsko utvrđenje. Ovo je zapravo bio grad na malom ostrvu nastalom od meandra reke Mostonge. Sa svih strana je bila opkoljena rekom a prilazilo joj se pokretnim mostovima. Sagrađena je u vreme ugarskog kralja Karla Roberta oko 1300tih. Bač je tada bio važno sedište, kako vojno, tako i političko i kulturno.

Sta obici u Srbiji Backa tvrdjava

Bačka tvrđava je jedna od najbolje očuvanih srednjovekovnih tvrđava u Vojvodini. Kao takva je i proglašena za dobro od izuzetnog nacionalnog značaja. Danas je jedna od velikih atrakcija koje vredi posetiti ako ste zaljubljenik romantike i dvoraca. Sada se mogu videti četiri kule i jedna centralna visine 18m koja je delimično rekonstruisana.

Iako su vršena razna istraživanja i iskopavanja, ovom području tek predstoje neki značajni istraživački i konzervatorski radovi. Zamislite kada bi se bar delimično vratio izgled ovog utvrđenog grada?! Kakva bi to atrakcija bila!

Kako doći do Bačke tvrđave možete pogledati ovde.

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by ?????? ☞︎TRAVEL ☘︎︎ LIFESTYLE (@maxytravelette) on

 

Dunđerski Kulpin

Iz tvrđave stižemo na snimanje serije „Crveni mesec“ pravo u dvorac Kulpin. Ovo je jedan od dvoraca porodice Dunđerski čija je unutrašnjost očuvana i često se iznajmljuje za snimanje domaćih serija i filmova. Lazar Dunđerski je otkupio ovo velelepno zdanje od porodice Stratimirović, koja ga je i izgradila. Porodica Stratimirović je jedna od retkih koja je u doba Habzburške monarhije dobila status plemstva. Ovde se nalazi jedan manji i jedan veći, očuvani dvorac. U manjem se sada nalaze mesne kancelarije, dok je veliki otvoren za javnost i može se obići. Tj. može, ukoliko se u njemu trenutno ne snima neka serija 🙂

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by ?????? ☞︎TRAVEL ☘︎︎ LIFESTYLE (@maxytravelette) on

 

Sačekao nas je ljubazni gospodin koji je bio jako raspoložen da ispriča štošta o Sta obici u Srbiji dvorac Kulpin istoriji ovog mesta i da nam pokaže sve što je na raspolaganju. U okviru kompleksa se nalazi i poljoprivredni muzej koji sadrži očuvane mašine za rad i oruđa. Posetili smo i devojačke sobe u kojima smo videli na koji način su se mlade spremale za udaju. Na glavu su stavljale čudne i visoke ukrase od cveća – nalik perikama.

U glavnom dvorcu Kulpin se snimala i domaća serija „Sve te ravnice“ i nastavak pod nazivom „Jagodići“. U njemu je izložen očuvan elegantni nameštaj tog doba. Ovaj dvorac odiše elegancijom i bogatsvom koje je porodica nekada posedovala.

Sta obici u Srbiji dvorac Kulpin Ono što je , međutim, mene impresioniralo jeste fantastični park koji je i dalje jako dobro održavan. Park iza dvorca je uređen u engleskom stilu koji zaista dopunjuje fantaziju dvorca i nekadašnje raskoši.

Kako nastaviti put od Bačke tvrđave do ovog dvorca možete pogledati ovde

Fantast Dunđerski

Nakon što smo naišli na jedino mesto koje je bilo otvoreno za hranu i pojeli odlične kobasice sa roštilja, nastavili smo put dalje. Možda ne bismo ni jeli da smo znali kako je uređen sledeći dvorac sa našeg spiska.

Prolazimo ulicom sa drvoredom kroz koji se pomalja bajkovit zamak koji opravda ime Fantast.

Sta obici u Srbiji dvorac Dunđerski Fantast

Sinovac Lazara Dunđerskog, Bogdan, je rešio da sebi sagradi jedan dvorac a ime je zapravo dobio po njegovom poznatom trkačkom konju. Bogdan, kao član najbogatije srpske porodice tog vremena, je bio boem o kome su kružile razne legende i priče. Jedna kaže da je punio veliki bazen u dvorcu mlekom za žene koje je voleo.

Danas je ovo veličanstveno zdanje u posedu poljoprivredne kompanije „PIK Bečej“. U njemu možete i prenoćiti. Raspolaže sa 5 dvokrevetnih soba i dva apartmana u samom dvorcu i u depandansu jos 5 dvokrevetnih soba. Celo imanje se prostire na 65ha i u sklopu imanja se nalazi i ergela i mali park sa jezerom. U kapeli, koja je izgrađena kada i dvorac, je sahranjen Bogdan Dunđerski. Kapelu je oslikao njegov prijatelj i veliki slikar Uroš Predić. Ukoliko želite da priredite i neku svečanost u ovom dvorcu, i to jemoguće jer u ponudi imaju i dve svečane sale.

A u podrumu dvorca se nalazi i restoran. Bašta restorana je takođe otvorena i sadržaj za decu je dostupan. Sve u svemu, ovo je pravi primer komercijalizacije jednog od najlepših dvoraca Srbije.

Ono što nikako ne smete propustiti ukoliko se nađete ovde, jeste pogled sa kule. Zaista ostavlja bez daha, naročito u smiraj dana.

Sta obici u Srbiji dvorac Dunđerski Fantast Sta obici u Srbiji dvorac Dunđerski Fantast

Evo i putanje od Kulpina do Dvorca Fantast ovde. 

Toliko u ovom prvom delu obilaska dvoraca u Srbiji. Mislim da će nam ovoga leta svima trebati sveže ideje šta obići i videti u Srbiji obzirom na još uvek zategnutu situaciju sa virusom. Nadam se da sam vam ovim tekstom dala ideju  za obilazak i posetu nekim od ovih divnih mesta.

Ukoliko smatrate da bi se nekome dopao ovaj tekst, budite slobodni i podelite ove tri fotografije na svojim društvenim mrežama. Hvala!

Sta obici po Srbiji Sta obici po Srbiji Sta obici po Srbiji

Do sledećeg čitanja!

 

Sta obici u Srbiji dvorac Dunđerski Fantast Sta obici u Srbiji dvorac Spicera

Pogledajte i ostale tekstove iz Srbije ovde.

 

maxytravelette

Porođaj u privatnoj klinici – Acibadem Sistina Skoplje

Previous article

Najlepša mesta u Srbiji – saveti blogerke

Next article

You may also like

2 Comments

  1. […] nekoliko mesta koje smo obišli u toku našeg jendodnevnog izleta pa sve o tome možete pročitati ovde. Video snimak sa ovog mesta možete pogledati […]

  2. […] Šta obići u Srbiji – dvorci naše zemlje […]

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Putovanja