Lifestyle

Porođaj u privatnoj klinici – Acibadem Sistina Skoplje

3
porođaj
Porođaj u privatnoj klinici je za mene stvarno bio “carsko” iskustvo bez obzira na carski rez. Sada, kada pomislim na to, nikada ne bih menjala svoju odluku i otišla u državnu bolnicu. Reći ću vam i zašto.

Moj strah od porođaja zapravo nije bio strah od porođajnih bolova o kojima svi pričaju. Jednom mesečno sam prolazila kroz bolove koji često nisu bili uopšte bezazleni, pa sam nekako na to i bila spremna. Međutim, ono što je mene plašilo jesu igle. Moja fobija od igala je prilično jaka-toliko da mi je vađenje krvi pravo traumatično iskustvo. Pomisao na sam porođaj mi i nije bila strašna. To je jedan od razloga zašto sam se odlučila za privatnu kliniku u nadi da ću tamo moći malo više da izvoljevam i da me bodu malo manje 🙂

Drugi razlog je to što je Skoplje i privatna bolnica Acibadem Sistina udaljena na sat vremena od Štrpca (Brezovice) odakle je moj suprug. Odatle nam je i bilo lakše da odemo na more, a i bili smo u blizini bolnice. Nije škodilo ni to što smo imali privatno osiguranje koje je moglo da pokrije veći deo troškova.

porođaj

Slika je preuzeta sa sajta Acibadem Sistina

Odabir doktora

Prvi put sam u Sistinu otišla bez zakazivanja i tada sam upoznala doktora koji je nastavio da vodi moju trudnoću. Nakon prve posete, kod prijatelja u Skoplju, sam se raspitala o tome koje doktore preporučuju u Sistini. Ime mog doktora je bilo među njima. Svi doktori i osoblje su vrlo pristupačni u svom ponašanju prema pacijentima. Znam, reći ćete obzirom na plate verovatno i moraju… Međutim, mislim da je to lični stav i odnos pre nego novac. 

Takođe, svako zakazivanje sam odrađivala tako što sam im pisala na mail. Oni su me obično zvali u okviru sat vremena. Ili sam dobijala odgovor na mail. Jedina stvar koju morate znati je to da su mi njihovi mejlovi obavezno zaršavali u spam folderu. Ali, nikada se nije desilo da nisam dobila odgovor. 

DNK test pred porođaj 

Ja sam želela da odradim DNK test i to mi je i bilo omogućeno tu u okviru klinike. Sama klinika ne vrši to testiranje, već imaju saradnju sa posrednikom koji uzorak krvi šalje za Kinu gde je testiranje odrađeno. Cena je bila oko 450e ako se dobro sećam, međutim za recimo 100e više, radili su i neke razne druge genetske parametre. Naravno, ovom metodom odmah po stizanju rezultata saznajete i pol deteta. Tako da sam ja vrlo rano, u 13. nedelji, već znala šta nosim.

Ono što je mene najviše brinulo, vađenje krvi, nismo radili prečesto,  možda na nekih mesec i po dana i ceo taj proces je bio jako olakšan – što zbog stručnosti tehničara, kao i njihove staloženosti i pristupa.

Hvala Bogu, cela trudnoća je protekla bez problema. Ono što sam trebala da primim u 28. nedelji (čini mi se) jeste injekcija za antitela obzirom da sam negativna krvna grupa. Tu injekciju sam primila i u roku od 48h nakon porođaja, pošto mi je sin pozitivna krvna grupa.

porođaj

Termin

Kada je došlo do termina porođaja, ništa se nije dešavalo. Ali ja sam iz zvog poznatog straha od igala insistirala na prirodnom porođaju (jer se tako prima manje injekcija). Ali i 10 dana nakon termina se ništa nije dešavalo. Više doktora iz klinike je obavilo preglede i bilo mi je rečeno da mi mogu izazvati indukovani porođaj, ali je njiovo mišljenje bilo da će ipak morati carski. Tako da sam ja preskočila bilo kakve bolove, očigledno ne svojom voljom, i carski rez je bio zakazan.

Ja sam se odlučila za spinalnu anesteziju što mi je omogućilo da budem budna u toku porođaja. Za to se odlučuje mesec dana pre termina otprilike, ili možda par nedelja pred porođaj (ne sećam se). Tada se obave sve krve analize i razgovor sa anesteziologom. I onda sam bila primljena u kliniku.

Cena i smeštaj

E sada, što se tiče cena, postoje dva osnovna paketa. Jedan košta 1500e i odnosi se na mislim 3 dana u bolnici i prirodni porođaj. A drugi paket je 1700e i odnosi se na 5 dana u bolnici i carski rez. U tih 5 dana ne spada dan kada ste primljeni u bolnicu.

Smeštena sam bila u dvokrevetnoj sobi sa još jednom trudnicom. U sobi se nalazi i kupatilo sa tuš kabinom. Sa jedne strane kreveta se nalazi telefonska linija koja vodi direktno do porodilišta i dovoljno je da podignete samo slušalicu. A sa druge strane se nalazi dugme kojim pozivate sestre u sobu.

Kada je došlo vreme porođaja, odvežena sam do sale i odmah mi je ubrizgana epiduralna. Nije ni približno bilo strašno toliko koliko sam ja mislila da će biti. Noge su mi vrlo brzo utrnule, kao i donji deo tela, i operacija je vrlo brzo počela. Jedna sestra je bila sve vreme pored mene i hrabrila me. Rečeno mi je da ću osetiti neki pritisak na pluća – za to sam znala čitajući po forumima o porođaju sa epiduralnom anestezijom. Mnoge su to opisivale kao nešto što im je bilo jako strašno ali meni nije. Osetila sam pritisak na nekoliko sekundi kao da vam neko sedne na grudi, i to je bilo to.

Dečak je došao posle nekih desetak minuta a ceo porđaj je trajao oko nekih 20tak minuta. Nakon porođaja su me prebacili u jednu sobu u kojoj  su mi odmah po izlasku ponudili vodu i dobila sam flašicu sa cevčicom.

porođaj u privatnoj klinici

To je još jedna stvar oko koje sam se traumatizovala razmišljajući kako po našim bolnicama žene ne smeju ni vodu da piju po dan, dva. Meni je to bilo suludo. Nisam znala kako će to izgledati ovde, pripremila sam se na to da neću imati vode ali sam se jako prijatno iznenadila kada sam dobila.

Grejalica je bila uključena i crevo je ubačeno ispod pokrivača kako bih se ugrejala iako nisam mnogo toga osećala. Tu sam bila nekih sat vremena, dok anestezija nije počela da popušta. Odmah nakon toga sam bila vraćena u svoju sobu. Poučena iskustvima drugarica koje su imale strašne bolove nakon carskog, mislila sam šta li me čeka posle porođaja, tj. posle prestanka delovanja anestezije. Međutim, ništa se nije desilo. Naravno, rana je bolela i bilo mi je teško da se pomeram, ali ako sam ležala mirno nije bilo nikakvih problema.porođaj u privatnoj klinici

Dete su mi doveli pored kreveta kada sam se vratila. Držala sam ga kod sebe i nisam sigurna, ali mislim da smo istog dana pokušali i da mu damo da doji. Dete nije sve vreme bilo kod mene, što mi je i odgovaralo. Kada mi je suprug došao u posetu, pozvala sam ih i dete su doveli. Sledećih para dana, dovodili su dete ili po pozivu ili pre svakog hranjenja da bi dete naučilo da doji. Sam taj proces mi je bio simpatičan. Nisam imala mleko još uvek, ali ni bolove. Jedina stvar koja mi je stvarala probleme (psihičke) jeste primanje infuzija i davanje injekcija.

Ono što je jako bitno je to da je suprug mogao da dođe odmah nakon porođaja i da bude tu sa nama u sobi. Mogao je da vidi i bebu i da je drži. Postoji vree posete pretpostavljam (ne sećam se) ali znam da nisu pravili nikakve probleme oko ulaska u sobu. 

Ono što nije bilo dozvoljeno to je unošenje sveća. 

Nega

Prvi dan je sestra dolazila na svaka dva sata i presvlačila me. Sutradan sam se odmah istuširala i sestre su me terale da ustajem. Rez je bio jako mali i mogla sam odmah da ga kvasim.

Na stolu pored sebe sam imala non stop flašice vode i flaše bistrog soka od jabuke. I to su menjali kada bi stajalo malo duže. Nisam odmah dobijala hranu, već postepeno. U toku ovih nekoliko dana, imali smo i obuku kako kupati dete i kada mi je pretposlednji dan krenulo mleko, kako da se izmuzavam.

Dete se tretira Mustela i Bekutan proizvodima dok je u bolnici. Dobija i svoje ćebence, i tašnu sa osnovnim proizvodima za negu od brenda Bekutan.

 Poslednji dan pred izlazak dolazi frizerka koja vam isfenira kosu. Ta usluga je u sklopu cene porođaja.

porođaj u privatnoj klinici

Zaključak

Ja se ni malo nisam pokajala što sam se odlučila za porođaj u privatnoj klinici. Sestre koje su se smenjivale su zaista divne i pune strpljenja. Obilazile su nas kad god je to potrebno i dolazile na svaki naš poziv bez problema. A pritom, uvek sa osmehom.

Celo iskustvo koje i inače prati strepnja i strah, je zaista bilo ublaženo mojim boravkom tamo. Infuziju su mi skinuli posle dva dana nakon porođaja, injekcije sam primala do kraja boravka ali ni to nije bilo ni bolno ni strašno.

Problemi su za mene krenuli nakon povratka kući i pojave mastita ali to je druga priča za neki drugi post.

Misim da sam ovim pokrila sve važne aspekte svog iskustva sa porođajem u privatnoj klinici. U koliko imate dodatnih pitanja pišite mi u komentarima. Sve informacije o Acibadem Sistini u Skoplju možete pronaći ovde.

Pišite mi vaša iskustva sa porođajem.

Do sledeće priče!

Ukoliko vam se dopao ovaj tekst ili mislite da će nekome koristiti podelite ove slike na vašim društvenim mrežama i tagujte moj Instagram profil @maxytravelette ↓↓↓

Prijavite se za BESPLATAN Instagram vodič!
maxytravelette

Hajla – uspon na bajkovitoj planini

Previous article

Šta obići u Srbiji – dvorci naše zemlje

Next article

You may also like

3 Comments

  1. Cao. Imam pitanje oko prijavljivanja bebe. Koja je provedura, koji dokumenti su potrebni, gde se sve ide tamo, da li je komplikovano?

    1. Draga, nije komplikovano. U klinici ti djau papir sa kojim neko ode do opstine i dobije se brzo izvod. POsle se lako dobije spski izvod za dete.

  2. […] Od samog rođenja, Aleksej (moj sin) je imao neki problemčić na koži koji je moralo sanirati. Ništa ozbiljno, neka bubuljica ili sl. ali odmah smo morali obratiti dodatnu pažnju na proizvode koje smo koristili za njegovu delikatnu kožu. Pomoglo je to što su u porodilištu odmah koristili Mustela proizvode, tako da je naša dilema bila otklonjena. Sve o porođaju u privatnoj klinici možete pročitati OVDE. […]

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Lifestyle