LepotaLifestyle

Trajna šminka usana – da li je to zamena za filere?!

0
trajna šminka usana
Trajna šminka usana

Danas je, naročito u Srbiji, trend korekcija usana. Mi kao da kaskamo za ostatkom sveta po nekim „trendovima“ ali se oni kod nas definitivno duže zadržavaju. Međutim, trajna šminka usana je nešto što, mislim, još uvek nije zaživelo, ali se o tome naveliko priča.

Meni je kozmetičarka dala ideju da će možda odraditi kurs i nuditi i ovu opciju. Trajna šminka usana mi je zazvučala sjajno! I nakon što mi se nekoliko dana ta ideja „krčkala“ u glavi, rešila sam da dobro istražim sve o ovome i naravno, zašto da ne podelim sa vama?!

Dakle, trebate znati da trajna šminka usana nije nešto što se treba olako odraditi. Trajna šminka, naravno, ne postoji samo za usne, ali meni je ova opcija bila jedina prihvatljiva. Ne mogu ni da zamislim da mi se takav tretman radi na očima, mada postoji i iscrtavanje obrva. Trajna šminka obrva tj. iscrtavanje je takođe nešto što može biti ok i spasiti vaše obrve, a i vas od svakodnevnog iscrtavanja. Ali što se tiče usana, ta ideja mi je i više nego primamljiva.

Pa, pre nego se upustite i rešite da svojim usnama date trajni izgled – trebate znati par stvari o tome. Evo šta sam ja saznala.

trajna šminka usana

Trajna šminka usana – šta uraditi pre postupka

Pre svega, kao i sa svakom intervencijom kod kozmetičara, morate se postarati da osoba koja vam radi ima odgovarajući sertifikat. Trajna šminka takođe zahteva ubacivanje pigmenta u epiderm usana. Pa, ukoliko ste ranije imali neke alergije ili herpes, trebate se konsultovati sa lekarom pre pristupanja ovom tretmanu. Negde sam pročitala da, ukoliko ste skloni herpesu, ova procedura ga može izazvati pa je potrebno uzimati tablete aciklovira pre. Ali, ne bih ništa više o tome rekla jer nisam stručna, već bih vas savetovala da se u tom slučaju konsultujete sa vašim lekarom. Ali lekarom a ne samo kozmetičarem! Takođe, trudnicama se ovaj postupak ne preporučuje. A ukoliko imate i neka srčana oboljenja kao i bolesti krvi, sve to treba prvo proveriti sa svojim lekarom.

Postupak stavljanja i da li boli

Dakle, kao što sam već rekla, ovaj postupak zahteva ubacivanje pigmenta u površinski sloj kože usana. Koristi se

trajna šminka usana

*slika preuzeta sa pinteresta

poseban aparat sa sterilnim iglicama koje se nalaze u ketridžu i na taj način se sprečava bilo koja mogućnost dodira spoljašnjih zagađivača sa iglom. Postavlja se pitanje koliko je i da li je trajna šminka usana bolna. Iako se koristi drugačija vrsta pigmenata i aparat, trajna šminka jeste vrsta tetovaže. Prema tome, može biti bolna. Ali, po svemu što sam pročitala, ne jako bolna. Svačiji prag tolerancije na bol je drugačiji, ali stavlja se akcenat na to da klijentu bude prijatno. S tim u vidu, može se koristiti i neki lokalni anestetik u vidu spreja ili kreme koji će izazvati blago trnjenje usana i ublažiti bol.

Punije usne ili samo korekcija?

Od kada je Kajli Džener, iz klana Kardašijanovih, izazvala pomamu punih usana stavljajući i sama implante u usne, svi su poželeli da imaju punije usne. Ali, mnogi se iz različitih razloga ne upuštaju u to. Moj razlog je pre svega strah od igle i nestručnost – mislim da ta procedura zahteva dobro istraživanje pre upuštanje u povećanje usana. Drugi razlog je što je ovaj trend iznedrio gomilu devojaka majmunolikih usana, koji je, po mom mišljenju, naružio izgled tih devojaka. Cilj nije uraditi nešto radi trenda, već radi uklanjanja nedostataka tj. prikrivanja istih.

Po tom principu, trajna šminka usana vam ne može omogućiti punije usne ali ih može korigovati. Postoji nekoliko razloga iz kojih bi trebalo ovo uraditi:

  • Imate nepravilne ili asimetrične usne koje izgledaju bolje kada ih oivičite olovkom
  • Imate omiljenu boju karmina koja vam dobro stoji i stalno je stavljate, a želite da vam efekat traje duže
  • Ukoliko imate prirodno blede usne koje nisu izražajne ukoliko nemate šminku
  • Ukoliko vodite aktivan društveni život ili se bavite nekim sportom, trajna šminka usana bi bila dobra ideja
  • Ukoliko imate alergije na šminku – ovo bi bilo sjajno rešenje za vas.
trajna šminka usana

*slika preuzeta sa pinteresta

Opcije trajne šminke

Nude vam se u suštini tri opcije stavljanja trajne šminke usana.  Prirodna kontura usana koja će blago oivičiti vaše usne i čak korigovati sitne nedostatke. Prirodna kontura usana sa delimičnim popunjavanjem boje – ovo se odnosi na senčenje usana tako da se da iluzija volumena i boje koja je u skladu sa vašom prirodnom bojom usana. Može se i uraditi tzv. ombre efekat gde će boja oko ivica usana biti intenzivnija a u unutrašnjem delu će bit jako slaba ili je neće ni biti. I treća opcija je ubcivanje trajne boje celom površinom usana. To može biti slabija boja ili pak, jača – nijansa koju vi izaberete da vam bude na usnama jedan duži period.

Trajnost trajne šminke usana i efekat nakon nanošenja

Nakon prvog tretmana trajne šminke, nekih 5 do 7 dana usne će vam biti malo natečene i delovaće kao da su ispucale. Postoje adekvatne kreme ili masti koje ćete nanostiti u tom periodu da bi to ublažili, naravno po preporuci kozmetičara.

trajna šminka usana

*slika preuzeta sa pinteresta

Tokom ove prve nedelje,boja je jača ali će već nakon nekoliko dana početi da bledi. Tada će biti potrebna još jedna poseta kozmetičaru radi dodatnog doterivanja boje. Međutim, ako je vaš cilj samo korekcija i blago konturisanje usana, možda vam ova dodatna poseta neće ni trebati. Ako, međutim, želite da vam usne budu jače boje, moraćete u periodu nakon 14 dana uraditi još jednu korekciju.

Što se tiče trajnosti same boje, našla sam oprečne informacije. To može zavisiti i od toga da li se koriste organske ili neorganske farbe. Organske farbe imaju lepši pigment ali i brže izblede, dok neorganske traju duže. Trajnost može biti od godinu dana pa i do više od 5 godina.

Sve u svemu, mislim da je trajna šminka usana odlična alternativa pravom ubacivanju filera u usne. Kod mene karmin ne stoji na usnama, jednostavno ga „pojedem“  a bez labela ne mogu da živim. I nakon ovog istraživanja, misim da je ovo odlična stvar i da ću je isprobati. A, ukoliko se to desi, znate da ću podeliti utiske sa vama 🙂

Moju svakodnevnicu i savete delim na Instagram pričama, pa bacite pogled ovde.

A ako vas interesuje još tekstova iz kategorije lepote, možete ih pronaći ovde.

Ako smatrate da će ovaj tekst biti nekome koristan, podelite ove slike na vašim društvenim mrežama.

Do sledećeg čitanja!

xoxo

Trajna šminka usana Trajna šminka usana

 

 

maxytravelette

Život u Italiji – Milano, prestonica mode

Previous article

Rim – sve o životu i radu u Italiji

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Lepota