EvropaPutovanja

ŠTA POSETITI I VIDETI U GLAVNOM GRADU ESTONIJE – TALIN

0

Posmatrajući grad na putu od aerodroma, delovao mi je kao još jedan evropski grad. Ali istinska lepota je skrivena u srcu glavnog grada Estonije – Talinu. Ovaj glavni grad Estonije je jedan od najleših mesta koje sam posetila. Moji utisci su fantastični I ovo će ostati jedna destinacija koju ću sigurno ponovo videti i obići.

Deo spiska kulturne baštine UNESKO-a, Talin je jedan od jedinstvenih gradova u svetu. On sa gracioznošću kombinuje modernu tehnologiju ostavljajući srednjevekovni duh netaknut.Hodajući kroz grad, naročito u trenutku kada je ceo bio pod belim pokrivačem, čini vam se kao da je vreme stalo. Ali sa druge strane grad poznat po inovativnoj tehnologiji pruža internet konekciju besplatno u skoro svakom restoranu ili prodavnici a postoje i besplatne internet stanice.

Kada sam zakoračila u stari grad ostala sam zatečena prizorom katedrale Aleksandra Nevskog, najveće pravoslavne ruske crkve u Estoniji. Bila sam opčinjena tipično ruskim stilom crkve a njena lepota me je učinila poniznom. Sv. Aleksandar Nevski je zaštitnik ruske vere i granica, zaštitnik ratnika koji je pobedio u bici na Ledu na teritoriji koja danas pripada Estoniji. Ova veličanstvena crkva se nalazi odmah pored zgrade Parlamenta i teško je proći pored nje a nestati i ne diviti se njenoj arhitekturi i gracioznosti.

Preko puta Katedrale nalazi se zgrada Parlamenta. Priča se da je Katarina Velika imala sastanak u zgradi Parlamenta ali je smatrala da je zgrada toliko ružna da je odlučila da preuredi spoljašnjost. Tek nakon što je preuređivanje završeno ona je ušla u zgradu.

Simpatična priča bez obzira na to da li je istinita ili ne, mada je Katarina Velika zaista bila ta koja je naručila preuređenje ove zgrade koja sada stoji kao pravi dragulj među gradskim građevinama. U svakom slučaju ako vam je potrebna odlična Instagram fotografija sa roze pozadinom, pošto je zgrada divne roze boje, ovo je parvo mesto koje trebate posetiti.

Najbolji pogled na grad se pruža sa vidikovca Kohtuose koji je nekoliko minuta hoda udaljen od Katedrale. Popločane uske ulice i slikovita arhitektura čini šetnju kroz ovaj grad prijatnom, čak i na minus 6 stepeni Celzijusa.

Bašta Danskog Kralja – je bašta koja je samo nekoliko koraka udaljena od Katedrale (sa njene desne strane) unutar zidina koje odvajaju od Donjeg grada. Ima metalne skulpture Tri Monahakoje su osvetljene noću. Pogled odavde je takođe spektakularan. Može postati i bolji ukoliko popijete kafu ili neki topao napitak u kafeu u bašti do kog se dolazi strmim stepenicama.

Ono što svakako vredi posetiti jeste Katedrala S. Olafa (Ole Viste) za koju se veruje da je bila najvisočija građevina na svetu između 1549. i 1625. To je takođe crkva koju je grom udario oko 11 puta. A kako sam saznala od vodiča, nijedna zgrada u Talinu ne sme premašiti visinu ove crkve koja je 123m visoka.

Posetite i neke od mnogobrojnih muzeja koji se nalaze u centru Talina. Neki od njih su Muzej Umetnosti u Crkvi Sv. Nikole (5e ulaz), Estonijski Pomorski Muzej (15e ulaz) koji ima izložene pomorske avione, KGB Muzej (10e ulaz) koji pokazuje prostorije u hotelu Viru u kom je KGB imao svoje kancelarije 1970tih.

Istražite tamnice Talina. Šou pod imenom “Legende Talina” je baziran na stvarnoj istoriji Talina istrašnim legendama koje je prate. Šou se prikazuje interaktivno sa živim glumcima i u nekoliko različitih prostorija. Odlično ukoliko se nađete u Talinu u zimskom periodu pa je to jedan od načina da se sklonite sa hladnoće I ugrejete uz zanimljiv program.

Pogled na glavni trg u Talinu je učinio da se osećam kao da sam u kućici za lutke. Zgrade obojene pastelnim bojama, izvanredna arhitektura i kule, ljudi obučeni u srednjevekovnu odeću sa restoranima koji su osvetljeni samo svećama… Zgrada Gradske Skupštine se nalazi na sred Trga. Neki od najboljih, ali kako lokalci kažu i precenjenih restorana se nalaze u krugu Trga. Pa ipak, ko može odoleti da popije neki topli napitak sa poglednom na Gradski trg i njegovo veličanstveno okruženje.

Gradska Apoteka se takođe nalazi u krugu Trga. Ona datira iz 1422. godine i još uvek koristi i prikazuje recepte koji su se tada koristili.

HRANA

Ako ste ljubitelj medveđeg mesa – odlično! Da, dobro ste pročitali! Na nekoliko mesta u restoanima uglavnom u centralnom delu, na meniju je i meso od medveda. Naravno cena nije baš pristupačna ali ako biste baš voleli da probate ovo, onda to možete i ostvariti u Talinu.

Divan ručak sam imala u šarmantnom porodičnom restoranu smeštenom između kuća i zgrada na putu od Bašte Danskog Kralja. Zove se Bocca Pott kafe. To je romantično i udobno umetničko mesto sa divnom baštom i pristupačnim cenama ukusne hrane.

Takođe možete pronaći i odlična mesta za obrok oko Starog grada. Oni obično nude širok asortiman pasta i mesa ali budite oprezni u naručivanju soseva ukoliko niste ljubitelj mešanja slatkog i slanog kao ni ja. A ono čega ima dosta su rok kafei koju nude i hranu – koja se uglavnom sastoji od pilećih bataka i slične roštiljske hrane koja je i pristupačna ali i ukusna.

MOJE PREPORUKE:

  • Izgubite se u Talinu – niste zapravo u opasnosti da se stvarno izgubite ali prepustite se i krenite u obilazak bez plana, iza svakog ćoška možete doživeti prijatno iznenađenje.
  • Ugrejte se u bilo kojoj crkvi ili muzeju pošto ih u Talinu ima mnoštvo (ovo se naravno odnosi na one koji posećuju Talin u zimskim mesecima kao što sam to ja uradila).
  • Konsultujte Info Centar za turiste – tamo imate besplatan internet, besplatne mape grada i besplatan dvo-časovni obilazak grada sa vodičem pešaka. Naravno očekuje se da date napojnicu vodiču, ali oni su sjajni i zaslužuju je!
  •  I ako želite da vidite sve ovo možete pogledati moja dva videa iz Talina ovde i ovde

SREĆNO PUTOVANJE!

maxytravelette

Top 6 besplatnih stvari koje treba uraditi u Londonu u 2019!

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Evropa