Putovanja

GDE SKIJATI – SKI CENTAR BANSKO, BUGARSKA

1
BANSKO SKI CENTAR

Bugarsko skijalište broj 1 – Bansko je jedan od najmodernijih i najrazvijenijih ski centara uBugarskoj sa stazama od 65km za sve vrste skijaša – od profesionalaca do početnika. Bansko pripada i Nacionalnom Parku Pirin koji je upisan u UNESCO-v popis mesta svetske baštine uEvropi 1983.godine. Od juga Srbije udaljen je svega 6 sati vožnje kolima. Tako da smo odlučii da to bude naše mesto za zimski odmor i naravno skijanje.

GRAD

Prvi pogled na gradić Bansko koji ima oko 9000 stanovnika ostavlja divan utisak. Znate kada pomislite na skijanje u nekom prestižnom skijalištu, koji ima divno mesto u podnožju – to je taj utisak kojisam stekla videvši Bansko prvi put. Uske uličice sa divnom šarmantnom arhitekturom hotela ,predstavljaju divan doček. Multi-milionska investicija je uložena u ovaj gradić pa su napravljeninovi luksuzni hoteli, kao i novi deo za skijanje i Gondole. Samo mesto Bansko obiluje hotelima i vilama koje su se na neki zanimljiv način uklopile u ceo ambijent ovog planinskog mesta. Bansko se nalazi na nadmorskoj visini od nekih 900m, dok je najviši vrh Pirin na 2914m nadmorskevisine.

ČITAJTE I:

BREZOVICA – SKIJANJE, SVE INFORMACIJE 

NAJLEPŠA MESTA U SRBIJI SAVETI BLOGERKE 

TREM

SMEŠTAJ U BANSKU

Smestili smo se u hotel Casa Karina koji se nalazi u sklopu odmarališta Bansko i nedaleko od žičara. Oduševili smo se apartmanom koji smo dobili – prostran i udoban sa odvojenom spavaćom sobom i kuhinjom. Nismo toliko bili oduševljeni hranom ali blizina hotela centru kao i bazen i sauna su nadomestili taj nedostatak. Ima dosta sličnih hotela i vila koji su jako blizu samog ski centra a cene naravno variraju. Ali, mislim da se smeštaj može naći za neki normalan novac u samom centru mesta Bansko.

SKIJANJE I OPREMA BANSKO

Iznajmljivanje opreme, pošto ja nisam imala skije sa sobom, je bilo unapred dogovoreno sa ljubaznim meštaninom. Dobrodušan i nasmejan sačekao nas je, iako je njegovo radno vreme završeno, i dao nam par saveta za skijanje. A onda nas je čekalo iznenađenje. To smo ugovorili preko osobe iz agencije preko koje smo i rezervisali smeštaj. Ukoliko vas interesuje nešto više o baš toj agenciji, ostavite komentar i javiću vam se.

Ceo ski lift sistem je odlično razrađen i savršeno funkcioniše. Gondola za 8 osoba prevozi skijaše i snoubordere od ski centra do staza za početnike za od prilike 20 minuta. I sama vožnja u gondoli vredi zbog pogleda koji se pruža na Bansko. Međutim možete nastaviti vožnju do samog vrha na 2500m nadmorske visine do Todorka Vrha, žičarom za dve osobe. Bar 7km staze je osvetljeno i, kako sam saznala, ovo je jedinstven skijaški centar gde je zahvaljujući veštačkim mašinama za sneg, skijanje omogućeno čak i u toplijim uslovima.

BANSKO SKI CENTAR GDE SKIJATI

Iako je preko nedelje iskustvo skijanja besprekorno, vikendom se to menja jer gužve postaju toliko velike da je za čekanje na gondolu iz ski centra potrebno bar oko 40min do sat vremena. Na stazama je to vreme skraćeno na oko 15- 20 minuta.

Mnogi iz unutrašnjosti zemlje dolaze na skijanje za vikend u Bansko. Ali raznolikost turista je velika.Izenenadilo nas je poprilično prisustvo Nemaca i Engleza. Naravno Srbi su nezaobilazni, tako da ste mogli čuti srpski jezik na svakom koraku. Ta činjenica i nije čudna obzirom na udaljenost ski centra od Srbije kao i na pristupačnost cena koji svakako više odgovara srpskom standardu.

HRANA I PROVOD

BANSKODakle cene nisu astronomske. Svakako da postoje restorani koji su više za duboke džepove međutim što se tiče hrane, moguće je pronaći odgovarajući obrok za svačiji džep i u centru mesta Bansko. Jedna odglavnih atrakcija ovog živahnog mesta je provod i to ne noćni već dnevni. U mestu Bansko, većina kafića radi preko celog dana a žurke počinju već od 15h posle podne za après-ski doživljaj. Glasna muzika koja dopire iz većine barova i kafića posle skijanja vas prosto poziva da se pridružite toj gomili rumenih, zadovoljnih ljudi. Svakako je ovo mesto za mlade, tako da, ako želite da spojite sport sa zabavom, Bansko je pravo mesto za vas.

Svako skijalište ima svojih prednosti i mana, i nakon što sam skijala na Kopaoniku, Zlatiboru i Brezovici, mogu reći da je ovo mesto ubedljivi pobednik. Dužina staza kao i činjenica da se možete spustiti skijama do samog centra, je ono što je veliki plus i što je ostavilo najveći utisak na mene. Ostavite u komentarima vaše utiske o ovome mestu ukoliko ste ga posetili.

Srećan put!

ZA SVAKODNEVNE OBJAVE TRAVEL/LIFESTYLE/FASHION PRATITE ME NA INSTAGRAMU @MAXYTRAVELETTE

maxytravelette

PRIZREN | KOSOVO

Previous article

Naše venčanje – top momenti!

Next article

You may also like

1 Comment

  1. […] Ukoliko ste avanturista i dobar skijaš, onda je Brezovica pravo mesto za vas! Ove sezone nije bilo dovoljno snega sve do početka februara. Staze su bile jako nezgodne za skijanje, naročito za neiskusne skijaše kao što sam ja. Kada je konačno sneg napadao, situacija je bila znatno bolja. Ali, ipak, i dalje smatram da su staze jako zahtevne. Skijanje na Šari vidim kao izlazak iz zone komfora. Smatram da će mi neke uređene staze, kao što su staze u Banskom ili na Kopaoniku, biti lagane. Moj tekst o skijalištu Bansko možete videti ovde. […]

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Putovanja