RusijaZivot u Inostranstvu

Poseta Moskvi ili život u njoj?

1
život u moskvi

Poseta Moskvi je nešto o čemu mnogi maštaju, ali koliko je Moska pogodna za život i kako, zapravo, izgleda živeti u ovoj metropoli reći će nam Jovana Kvržić. 

Jovana, po profesiji farmaceut i blogerka, je putnica koja je obišla više od 60 zemalja. Njene priče sa putovanja možete pronaći ovde, a na njenom Instagram profilu je možete pratiti svakodnevno. 

život u moskvi

1. Odakle to da si živela u Moskvi?

Kao učenica subotičke Gimnazije, koja je kao drugi strani jezik učila ruski, dobila sam priliku da neko vreme provedem na Puškinovom institutu usavršavajući jezik. Odlazak tamo smatram jednom od mojih najboljih životnih odluka jer sam se po prvi put zaista osamostalila i tamo se probudila moja želja za putovanjima.

2.      Da li je bilo teško na početku navići se na ruski stil života?

Pošto sam živela u studentskom domu sa prijateljima iz srednje škole,  bilo je lakše jer sam sve mogla da podelim sa nekim na svom jeziku. Možda je najveća promena bila  užurbanost, puno ljudi na ulicama, prva vožnja metroom, ali sam se brzo navikla.

život u moskvi

3.      Koliko su zapravo Rusi slični Srbima, i da li su te tretirali kao strankinju ili kao nekoga ko je ipak jedan od njih?

Rusi su dosta drugačiji od nas, hladniji, ozbiljniji i ne tako druželjubivi, pa na neki način to jeste bio šok za mene jer sam odrasla uz priče o rusko-srpskom bratstvu koje u stvarnosti baš i nije takvo kako se kod nas predstavlja. Ne mogu da kažem da sam se osećala neprihvaćeno, ali zbog njihovog slabog engleskog, a mog tada slabog ruskog nisam imala puno prilike za zbližavanje.

4.      Šta te je najviše fasciniralo u vezi sa ovim gradom?

Veličina, arhitektura, istorija… Moskva mi je i posle preko 200 posećenih gradova i dalje jedan od omiljenih.

5.      Kako si preživljavala ruske zime?

Pošto sam na razmeni bila na jesen, tada se nisam sa njom susrela. Mada sam posle turistički došla u decembru i februaru i moram da priznam da sam se u pojedinim trenucima, kada je temperatura pala i na -20 pitada šta mi je ovo trebalo. Puno čaja, tople čokolade i više slojeva odeće. Za one hrabrije, može i puno votke.život u moskvi

6.      Pošto Srbima ne treba viza, koliko je komplikovan proces papirologije za duži boravak u Moskvi?

Ja sam na razmenu isla u 2006. i 2007. godini, tako da verujem da su se mnoge stvari promenile, ali tada nije bilo teško. Koliko se sećam, samo su mi potvrda iz škole i plan programa na Institutu u Moskvi bili potrebni.

7.      Da li se može priuštiti život u jednoj ovako skupoj metropoli?

Moskva odavno nije jedan od najskupljih gradova, vrednost rublje je od 2006. do 2019. kada sam poslednji put bila drastično opala, a cene su ostale iste, tako da kada dolazite sa stranom valutom baš je sve povoljno. Noćenje u hotelu se po osobi može naći već za desetak evra pa mislim da to dovoljno govori.

8.  Da li bi se vratila?

Uvek. Bila sam već četiri puta i jedva čekam peti. 

život u moskvi

9.  Šta je to što se obavezno mora videti u Moskvi?

Pored Crvenog trga, Boljšoj teatra, Hrama Hrista Spasitelja i Starog Arbata, preporučila bih malo ,,noviji” i šareniji Kremlj na Izmajlovu, krstarenje rekom Moskvom, jedan od najvećih parkova VDNH i Tverski bulevar. I da, obavezan obilazak metro stanica, od kojih su većina kao mali muzeji.

10.  Da li bi preporučila nekome da se uputi ka Moskvi i dužem životu tamo?

U ovom trenutku iskreno ne jer mislim da uslovi rada nisu ništa bolji nego kod nas, a ni plate ništa više. Svakako velika preporuka za posetu, ali sada samo turističku. 

život u moskvi

Ukoliko vas interesuje život u još nekoj od svetskih motropola, pogledajte tekstove ovde. 

Do sledećeg čitanja!

maxytravelette

Šta raditi u karantinu – 50 ideja za ostanak kući!

Previous article

Hajla – uspon na bajkovitoj planini

Next article

You may also like

1 Comment

  1. Good to know that works too! I learn so much from you as well! Keep it up great post.

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *