EvropaPutovanja

LONDON – najveći grad Engleske sa najboljim atrakcijama koje morate posetiti

0
Top 6 besplatnih stvari u Londonu

Zašto London?

Glavni grad Velike Britanije je za mene uvek bio jedinstveno mesto koje sam želela posetiti. O najvećim atrakcijama u Londonu smo učili kroz tekstove engleskog jezika uškoli. Još tada sam znala da moram obići Big Ben, voziti se u dabl dekeru I naravno posetiti Prirodnjački muzej.

Tome nisu odmogli ni moja ljubav prema engleskom jeziku i književnosti kao I činjenicada je to zemlja Džejn Ostin, Sestara Bronte, Šekspira… Ta i mnoga druga romantična dela engleske književnosti su razvila ideje u meni tako da sam jedva čekala da i sama iskusim ovu zemlju. Dobila sam priliku da posetim London i ta poseta je premašila moja očekivanja. Jednostavno sam se zaljubila u London. Uživala sam u njemu toliko sa sam htela da ostanem tamo. Evo i zašto…

Sve za turiste!

Prvo, bila sam iznenađena koliko je sve podređeno turistima. S obzirom da je to moj prvi put u Londonu, želela sam da vidim sve velike atrakcije o kojima sam čitala i predavala na časovima engleskog jezika. Čak i ako vam engleski nije jača strana, sve u Londonu je u službi turista tako da nećete imati problem da pronađete sva turistička mesta. Većina je označena na mapama ili u podzemnoj železnici. Vrlo lako možete saznati kako da dođete dokle želite I posetiti šta god vam je na umu. Na nekim mestimaima znakova koji vas praktično vode do sledeće atrakcije. Ako tome dodate efektan i lak prevozni sistem, spremni ste za razgledanje i obilazak ovog grada.

A constant reminder in the tube I can never forget 🙂
Konstantni podsetnik u podzemnoj železnici koji ne mogu zaboraviti “Pazi na razmak” 😉

BIG BEN – zgrada Parlamenta i njene znamenitosti!

Ako napravite veliki krug u centru Londona videćete neke od najvećih atrakcija ovoga grada. Ja sam počela od Big Bena. Sama zgrada Parlamenta je zaokupila moju pažnju.Ukoliko se odlučite za obilazak Kuće Parlamenta nećete se pokajati jer ovo fascinantno zdanje pruža uvid u jedinstvenu kombinaciju istorije, moderne politike i neverovatne umetnosti i arhitekture. Imate mogućnost i audio obilaska koji traje oko 60tak minuta. Ono što se vidi pri obilasku ove zgrade koju svakako morate posetiti bar spolja, jesteono što je sagrađeno u 19. veku nakon razarajućeg požara koji je zadesio London 1834. Neke od stvari koje možete videti su kraljevska galerija, Gornji i Donji dom, centralni hol…

Samo u ovoj oblasti bih mogla da ostanem ceo dan jer bašte iza ove zgrade pružaju drugačiju perspektivu na ovo prelepo zdanje. Victoria Tower Gardens su bašte iza Big Bena i imaju fantastičan pogled na Viktorijinu kulu pa otuda i naziv. To je predivnomesto gde možete sedeti, uživati u skulpturama i pogledu naročito ako je vreme lepo uLondonu. Ovi vrtovi su izgrađeni 1870. kada se izgrađivao novi deo kanalizacione mreže. Ovde se može naći i statua Emeline Pankrust koja je bila politička aktivistkinja i pomogla ženama da doniju pavo glasa. Takođe, ovde ima i dečijih igrališta kao i šetalište pored reke.

Big Ben

Šta obići za jedan dan!

Vesminsterska Opatija, Londonsko Oko, Bakingemska Palata, Trafalgar Trg, Piccadilly Circus – sva ova poznata mesta se mogu videti tokom jedne šetnje koja jeste duga ali jako uzbudljiva. Da, naročito će vam biti potrebno neko vreme da sve obiđete ukoliko ste ovde prvi put jer nećete moći odoleti da stanete i divite se arhitekturi i okruženju. Alimožete uspeti u ovom poduhvatu i mogu vam reći da je fascinantno!

Vesminsterska opatija

Ova velelepna gotska građevina se nalazi odmah preko puta parlamenta sa zapadnestrane. U njoj se obavlja krunisanje i ovo je jedna od najistaknutijih religioznih zgrada uLondonu. Crkva je posvećena sv. Petru i po legendi je mladi ribar imao viziju sv. Petra na ovom mestu i otuda i tradicija darovanja ribe iz Temze opatiji.

Ukoliko želite da uđete i posetite ovu crkvu, treba da odvojite neko vreme za čekanje u redu. Ja sam čekala nekih pola sata pa sam odustala jer sam videla da bi to potrajalo ipreko sat i po vremena. Ne mora da znači da je uvek ovakva gužva ali možete otići nasajt https://tickets.westminster-abbey.org/wa.ticketing/Calendar/Index i izabrati datum kao Ivreme što će vam skratiti vreme čekanja. Cene za odrasle su 21 funtu.

London eye ili Londonsko oko

Za najlepši panoramski pogled na centar Londona morate obići ovu atrakciju. Vožnja iznad srca grada je zaista nešto uzbudljivo. Preporučila bih kupovinu karata online jersu u tom slučaju jeftinije a ako odete direktno koštaju 30 funti. Takođe se spremite na čekanje u redu, mada tako je sa svim većim atrakcijama u Londonu. Ali i tome ima leka. Online možete kupiti kartu koja košta 37 funti a 40 funti ukoliko kupujete direktno i timepreskačete red.

Bakingemska palata

Ne treba posebno predstavljati ovu nadaleko poznatu atrakciju Londona. Dombritanskih monarha je stecište turista iz celog sveta. Najveće uzbuđenje je kada se dešava smena straže jer je to velika i svečana ceremonija. Ali, da biste izbegli razočarenje, preporučujem da obavezno proverite kalendar smene straže koji je podložan promenama. To možete uraditi na njihovom zvaničnom sajtu https://changing- guard.com/dates-buckingham-palace.html

Zanimljiv detalj je to da ako je zastava na palati podignuta to znači da je kraljicatrenutno u palati.

Trafalgar trg

Ovaj trg je fantastično mesto okruženo muzejima, galerijama, istorijskim zgradama…Razne manifestacije se odigravaju upravo na ovom mestu. Na ovom trgu se nalaziNacionalna Galerija koja je jedna od besplatnih mesta koje svakako vredi obići a unutra ćete imati i besplatan wifi. Ona je spojena sa ovim trgom.

Na sred trga se nalaze prelepe fontane a tu su i javni toaleti koji su u prilično pristojnomstanju. Ovo je odlično mesto da sednete, pojedete nešto ili se okrepite u nekom od obližnjih kafea. Takođe lepo mesto ako volite da posmatrate ljude.

Piccadilly Circus

Ovo mesto nije cirus kao što ime nagoveštava, već je to još jedan trg do kojeg možete doći ako produžite pravo od Trafalgar trga. Ovo je zapravo jedna vrlo užurbana raskrsnica koja spaja neke od najvećih i najpoznatijih ulica u srcu Londona. U centru se nalazi ogromna fontana koja je sagrađena u sećanje na lorda Šafstburija 1893., filantropa koji je pomagao siromašnima.

Ono što je još primamljivo u vezi sa ovim mestom jesu ogromni svetleći bilbordi sa reklamama po čemu malo podseća na Nju Jork.

Piccadilly Circus

Oxford ulica

Ova ulica je zapravo pravo mesto za obilazak raznovrsnih londonskih butika. To je jedna od najprometnijih ulica sa preko 300 prodavnica. Uvek je preplavljena ljudima imože se naići na razne ulične izvođače. Ako uživate u takvoj užurbanoj atmosferi ondaje definitivno morate posetiti.
U njoj se nalazi i nadaleko čuvena kuća Selfridges. To je lanac robnih kuća čiji izlozi su spektakularni. Zapravo dekorisanje izloga ove kuće je postalo i sinonim za Oksford ulicu naročito u vreme praznika kao što je Božić.
Naravno, u ovoj ulici možete pronaći dijapazon brendova od onih pristupačnih do onih dostupnih samo posetiocima dubokih džepova. Zara i H&M su svakako nezaobilazni i nalaze se maltene na svakom koraku. Primark je još jedna robna kuća koja je prilagođena svačijem džepu a ne može se naći kod nas pa preporučujem odlazak tamo.

Harrods

Iako vam je za kupovinu ovde potrebna pozamašna količina novca, svakako stavite Harods robnu kuću u plan vaših obilazaka. Iako ne nameravate ništa da trugujete ovde,vredi otići i obići ovo veliko zdanje. Sam objekat je veličanstven i najveća je robna kuća u Evropi sa preko 300 prodavnica razne skupocene robe. Tu ćete naći elitne brendovepoput Channel, Prada, Alexander McQueen i mnogih drugih. Enterijer je tako fascinantan! Harods je grad sam za sebe i lako se možete izgubiti u tolikom prostoru i izgubiti pojam o vremenu tako da slobodno odvojite malo više vremena za ovuposlasticu. Ono što vas neće razočarati je ambijent.

Parkovi

Ono što je zaista zarobilo moju dušu su parkovi! Ah…njihov šarm, naročito na jesen, meje hipnotisao! Prostranstvo i elegancija parkova su ostavili jak utisak na mene da su postali razlog zbog kog bih se preselila u London. Nisam mogla da verujem kako su miveverice slobodno prilazile u Parku St. James. Kesington Gardens je priča za sebe. Ovaj Kraljevski park je savršena mešavina boja, statua i palate. Hyde Park sa drugestrane deluje magično sa hiljadama pernatih životinja koje okružuju Serpentine jezero.Ima mnogo stvari koje možete raditi ovde ali čak i ako se opredelite za šetnju nećete biti razočrani.

Kao dodatak lepoti i arhitekturi grada, London ima još mnogo toga da ponudi. Ne možete doći u London a da ne posetite neke od njegovih znamenitih muzeja. Kada samprvi put videla Prirodnjački muzej zastao mi je dah! Romanska arhitektura je učinila daova zgrada postane jedan od ikonskih obeležja Londona. Toliko je veličanstvena da sam pomislila da je palata! Cela četvrt muzeja je toliko impozantna da vas prostoprivlači da uđete i pogledate unutrašnjost ovih zdanja. A unutrašnjost vas, verujte mineće razočarati jer je jednako čarobna. Više o besplatnim muzejima pogledajte ovde

Soho četvrt

Naravno ne smemo zaboraviti Soho četvrt koja je nepresušna inspiracija umetničkih kreacija. Tu se mogu naći jedinstveni odevni predmeti kao i nesvakidašnji izboraksesoara. Na kraju, dovoljno je da samo prošetate u ovom kraju I nećete ostati ravnodušni.

Ovaj deo grada koji pripada West End-u, je nekad bio modna četvrt aristokratije alinakon izbijanja kolere 1854., aristokratija se odselila odavde. U godinama 20.veka Sohoje razvio reputaciju kao baza seks industrije što se promenilo 80-ih godina prošlog veka.

Ovde se nalazi mnoštvo različitih restorana, kafea, barova kao i pozorišta. Jedan odpoznatijih je Windmill Theatre. Soho je takođe i najbolje mesto za odlazak u neki od šarmantnih restorana u kojima možete probati autentičnu britansku hranu a nebankrotirati.

London je jedan od najdivnijih gradova koje sam ikada posetila. Uživala sam i upijala sve raznolikosti koje ovaj grad može da ponudi. Ukoliko vam se ukaže prilika da ga posetite, nemojte se dvoumiti.

Ako vas interesuje procedura prijavljivanja za vizu i šta je sve potrebno, pišite u komentarima i ja ću objaviti i takav tekst.

Do sledeće priče! SREĆNO PUTOVANJE!

 

 

 

maxytravelette

PLANINARENJE Kao Najzdravija Drustvena Mreza

Previous article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Evropa