Saveti

Koji su Prvi Koraci u Pravljenju Novog Sajta/ Bloga

1

Želite da započnete blog ali ne znate odakle da počnete? Razumem vas. I ja sam bila na vašem mestu. Pokazaću vam sve korake do novog bloga.

Dugo vremena je moj hobi bio čitanje blogova. Volim da čitam blogove i pratim različite individue i njihov razvoj. Kada god mi je bila potrebna neka informacija o bilo čemu, uglavnom bih je pronašla na nekom blogu. Tako da kada je došao trenutak da se konačno pridružim blogerskoj porodici, zastala sam sam i zapitala se – kako se postaje bloger?

Pa, posle opsežne pretrage interneta, bezbroj sati provedenih u istrazivanju i pomoći dragog prijatelja –evo me!

1. Prvi koraci
Odlučite da li želite da pišete blog iz hobija t.j. iz zabave ili da se ozbiljno posvetite tome. To će biti odlučujuće u proceni koju platformu da izaberete. Ako niste sigurni da li ćete biti dosledni u objavljivanju priča onda bi bilo bolje da izaberete neke od besplatnih blog sajtova. WordPress i Blogger su neki od popularnijih i rade odlično. Ali ukoliko imate sopstveni sajt (kako sam saznala) imaćete slobodu da upravljate oglasima, reklamama i generalno celim sadržajem u potpunosti na vašem sajtu. Štaviše, izgledaćete mnogo profesionalnije ukoliko budete imali sajt. Ljudi će vas takođe shvatati ozbiljnije što će biti bonus ukoliko odlučite da zarađujete od vašeg bloga.

2. Koja platforma?
Dakle, jasno je da sam ja izabrala sopstveni website. Shvatila sam da to nije toliko skupo kao što se može činiti na početku. Mnogi su mi preporučili sajt godaddy.com ili wordpress, ali ja sam našla kompaniju u mojoj zemlji koja je bila najjeftinija. Takođe usluga je ista ako ne i bolja s obzirom da ih možete pozvati i oni će vam rešiti bilo kakve moguće probleme.

3. Šta tražiti?
Potreban vam je domen što je u suštini vaše ime t.j. ime vašeg budućeg web sajta. Samo ime ne znači ništa ukoliko nemate prostor koji ćete ispuniti vašim sadržajem i to se naziva hosting. Oba plaćam godišnje u mom slučaju ali postoje različiti planovi koje možete izabrati u skladu sa vašim potrebama. Ja sam uzela osnovni jednogodišnji plan. On pruža određenu količinu radnog prostora i mejlove koji su dovoljni za početak.

4. Sada počinje zabavno-težak deo.

Potrebno je takoreći “uređivanje prostora”. Da bi popunili ovaj prostor potrebno je da ste upoznati sa kodiranjem. Srećom postoje unapred napravljeni “uređeni prostori” koje možete skinuti i ispuniti. Ja sam odmah znala da želim wordpress. Takođe sam znala da ne želim da platim dodatni novac kupujući wordpress teme. Na sreću, ima veliki broj divnih besplatnih tema koje možete da odaberete.

5. Odabir teme.
Za mnogo tema možete naći detaljne tutorijale na youtube-u o tome kako da ih upotrebite (doduše na engleskom). Ja sam bila malo komplikovana pri odabiru teme zato što nisam uspela da pronađem tutorijal za one koje su mi se zaista dopale. Možda ne bi trebalo biti tako probirljiv kao ja na početku i izabrati neku temu za čije pokretanje će vam pomoći priručnik koji će vas voditi korak-po-korak. Ukoliko nikada niste imali iskustva sa ovim stvarima, verujte mi – trebaće vam!

6. Pomoć?
Prethodni korak ili čak i ovaj vas mogu lagano izludeti. Mene jesu doveli do ivice par puta. I tada sam shvatila: ne mogu ovo sama. Imala sam puno pitanja i trebao mi je neko ko će ih odgovoriti ili srediti stvari koje se nisu uklapale. Predlažem da unajmite IT tehničara. U to jednom uložite i verujte mi spasiće vas glavobolje. Ja imam da zahvalim mom divnom prijatelju @shomee89 (instagram profil) koji mi je sačuvao živce!

7. Problemi i nagrada.


Kada je došlo do trenutka da se objavi priča, ja sam naišla na još jedan simpatičan problem – slike. Eh,koliko mi je to života oduzelo.Mogu da se pozabavim detaljima o postavljanju slika nekom drugom prilikom malo detaljnije, ali rećiću vam da nije bilo lako. Veličina, promena veličine, greške pri postavljanju slika…

Ali ne budite obeshrabreni! Ako ste došli do ovde možete nastaviti! Nakon što shvatite probleme postavljanja slika, a hoćete, dobijate divan rezultat – sopstveni post! Kroz šta god da ste prošli tokom ovog procesa, uspešno postavljena priča će vam pružiti još veće zadovoljstvo. Što nas vodi do sledećeg koraka – SEO optimizacija websajta. Ja sam još u fazi učenja što se tiče ovog koraka tako da ću ostaviti komentar na ovu temu za neki drugi put.

Suština je: ako ste motivisani da sprovedete vaš plan u delo, uspećete bez obzira na prepreke. Ja sam došla do ove tačke i radoznala sam da vidim šta je sledeće. Ja sam bloger početnik i želela sam da prenesem moje utiske dok je sve sveže. Nadam se da će vam ovo pomoći.

DO SLEDEĆEG POSTA! SREĆNO BLOGOVANJE!

maxytravelette

Najpotpunija nega lica posle 30. i sadržaj proizvoda

Next article

You may also like

1 Comment

  1. […] Pokrenite blog. Kada ako ne sada?! Nađite neku platformu da kupite domen i hosting (ja koristim beotelnet) i jednostavno krenite. Može vam u prvim koracima pomoći i ovaj moj tekst. […]

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Saveti