LifestyleSaveti

KAKO NAPRAVITI JEFTIN ZIDNI KOLAŽ / GALLERY WALL

1
Mislim da smo svi mi u jednom trenutku života imali neki gallery wall samo što su to tada bili posteri da li poznatih glumaca, pevača,  omiljenih grupa… Sećate li se tih vremena? Ako da ostavite komentar a još bolje ako imate neku sliku ?
 
Međutim vremenom je taj zidni dekor postao sofisticiraniji pa smo eto preuzeli taj opšte prihvaćeni naziv „gallery wall“ – jer da se ne lažemo najveći broj inspirativnih slika ćete naći na internetu ako ukucate baš ove reči. A na kraju, to zapravo i jeste neka galerija koja oslikava naše raspoloženje, naš ukus ili naša sećanja. 
 
Ja sam oduvek volela da imam jedan lep i ružičast (a kako drugačije ?  ) zidni kolaž. I u frci oko renoviranja stana kome još ostaje previše novca da daje na skupe ramove i slike. Pa tako reših da napravim jedan sama po svom ukusu. (Za jeftinu a gotovu verziju zidnog kolaža, kao i moj krajnji rezultat, čitajte do kraja!)
 
Upustiti se u jedan ovakav projekat zapravo i nije toliko teško. Evo koraka koje sam ja pratila:
 
– Sve što vam treba je inspiracija – ja moju nalazim najpre na pinterestu a zatim na instagramu. Evo nekih primera a možete  pogledati i moj board na pinterestu ovde
 
– Sledeći korak jeste da odlučite kakvu temu biste voleli da imate tj. kakve boje i šta bi vam se najviše uklopilo u prostor. 
 
– Zatim ide traženje pravih slika na  internetu gde naravno Pinterest ponovo priskače u pomoć. Međutim ovde postaje malo zamršeno jer prilikom pronalaženja odgovarajućih slika, morate voditi računa da rezolucija ne bude premala jer prilikom štampanja će se pokazati kvalitet slike. Takođe morate voditi računa o tome da slika nije zaštićena autorskim pravima inače će na njoj biti neki logo. 
 
Evo i mojih top 8 sajtova na kojima možete naći besplatne primerke fotografija: 
 
Ima još puno sajtova koji nude besplatne fotografije za nekomercijalnu upotrebu međutim postoji još jedan način preko pretraživača google. Ispod linije gde kucate pretraživanje imate opciju Alatke ili Tools i pod trećom stavkom Prava korišćenja imate opcije da odaberete slike koje su besplatne za upotrebu. Imate nekoliko opcija a obično vam je obležena prva koja kaže “Bez filtriranja” . Najbolja opcija je druga koja vam dozvoljava da koristite sliku ali takođe i da je izmenite za vaše potrebe. 
 
– E sada trebate naći ramove ako to već niste uradili ili upotrebiti neke koje već imate. Možete ih malo “oporaviti” nekim novim slojem boje ili potpuno promeniti boju kao što sam ja uradila sa nekim ramovima. Ali budite strpljivi dok se ramovi potpuno ne osuše za šta je potrebno obično oko 24h u zavisnosti koju i kakvu boju koristite. 
 
– Moja greška je bila uglavnom napravljena u ovom koraku gde sam pogrešila jer nisam našla dovoljno stručne ljude koji bi mi odštampali visoko kvalitetne slike koje sam odabrala. Neke su ispale ok ali neke i ne baš. A i da ne pominjem kako sam totalno uništila zid i iskrivila slike 🙂 To sam malo popravila kasnije, ali…
 
POSTAVLJANJE NA ZID 
 
Da biste odredili kako će vaše slike izgledati na zidu, poređajte ih po podu i premeštajte kako vam se sviđa. Takođe možete i iseći neke obične papire u veličini vaših ramova i zalepiti ih na zid da biste vizuelno lakše odredili gde ćete koji da postavite. Ali pazite da prilikom lepljenja uzmete onu traku koja je za zid i koja ga neće oštetiti. 
 
 
Ovo je korak koji mi je najmanje zabavan. Naročito zato što je zid na koji sam htela da postavim slike bio od betona pa je ukucavanje eksera bilo jako teško. Za to treba izabrati eksere koji su za betonske zidove ali obavezno one koji imaju mali kružić jer se mnogo lakše ukucavaju. 
 
Takođe budite oprezni pri merenju i premeravanju. Ovde i nemam neke posebne savete samo jedan: Ne verujte svojim očima! Ja sam tako par puta kačila „odokativnom“ metodom koja se pokazala neuspešnom. Tako da ipak sve lepo premerite i ne zaboravite na činjenicu da zidovi mogu biti malo krivi pa je moguće i tu odstupanje od par centimetara. 
 
BRZO REŠENJE ZA VAŠ GALLERY WALL
 
Ja nisam bila najzadovoljnija krajnjim rešenjem. Što nekvalitetnim ramovima koji su se malo poremetili čekajući na mene da ih postavim ? Što nekvalitetnom izradom slika.  A neki gosti su i nepovoljno komentarisali neke slike :/
Ali onda sam naišla na https://www.instagram.com/wall.notion/ na instagramu. I mojoj sreći nije bilo kraja! Jer kod njih možete preskočiti sve ove korake i za male pare dobiti jedan divan gallery wall kakav ste oduvek želeli. Tako da se ja nisam ni najmanje dvoumila da stari zamenim novim. 
 
 
 

 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

A post shared by ʙᴇ ᴘᴏsɪᴛɪᴠᴇ (@wall.notion) on

Kod njih možete pronaći inspiraciju i razne postere koji su odličnog kvaliteta. Ali takođe možete naručiti i ramove zajedno ili odvojeno od postera. 
A najbolje od svega je to što vam oni daju predlog za raspored vašeg kolaža, tako da nema puno razmišljanja –  bar nije bilo kod mene. Na meni je bilo samo da postavim na zid i uživam u svom novom zidnom kolažu! Kako vam se sviđa?
 
 
maxytravelette

Kompletan turistički vodič kroz Halkidiki, Grčka – Kasandra, Sitonija – najlepše plaže i gde letovati

Previous article

DOBROBITI MASLINOVOG ULJA U KOZMETICI

Next article

You may also like

1 Comment

  1. Definitivno ću pogledati šta sve imaju!

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Lifestyle