LifestylePutovanja

EGZOTIČNE DESTINACIJE  – Moja bucket lista

3
yellowstone national park egzotične destinacije

Oldazak na razne egzotične destinacije je nešto što mi je oduvek bila želja. Tokom godina se moja bucket lista koja sadrži neke egzotične destinacije proširivala. Mnoge sam ostvarila i već posetila ali ipak je spisak i dalje podugačak.

Bucket lista je u stvari postao popularan naziv za listu stvari koje neko zacrta da uradi pre određenog vremena ili u suštini pre smrti. Da li ste znali da je ovaj termin zapravo populariozovao film u kome glume Jack Nicholson i Morgan Freeman sa nazivom “Bucket list”. Preveden je kao “Lista poslednjih želja” ali je i kod nas prihvaćen izraz bucket lista.

Pa evo moje bucket liste i spisak destinacija koje bih volela da obiđem!

petra JOrdan 1

PETRA, JORDAN

Jordan mi je dugo bio na vrhu liste jer sam oduvek želela da vidim Petru. Ne znam odakle ta fascinacija ovom lokacijom ali želja i dalje jaka. Kada sam bila u Izraelu, Mrtvo more me je razdvajalo od Jordana i mogao se baš lepo videti. Nažalost, zbog dokumentacije nisam mogla da posetim Jordan. Možda Petra i ne spada u pravom smislu u egzotične destinacije ali za mene da!

Petra je na listi UNESCO-ve svetske kulturne baštine a proglašena je i za jedno od novih sedam svetskih čuda. Možda je ipak to svrstava među egzotične destinacije. To je jedinstven grad malo poznatog plemena Nabatejaca. Oni su bili trgovački putnici koji su isklesali grandiozne građevine, hramove i grobnice od čvrstih stena. Takođe su izgradili i utvrđenje  oko Petre iako je ona prirodno okružena peščanim planinama.petra jordan

Petra je dugo bila neotkrivena sve do 1800. kada ju je otkrio Švajcarac Burckhardt. Zapravo je njegova biografija jako zanimljiva i preporučujem da potražite na internetu. Tek je 1900-tih Britanska Škola Arheologije započela iskopavanje. Danas je Petra najimpresivnija i najposećenija turistička atrakcija na Bliskom Istoku.  

NEW YORK

new york bridge

Ne bih rekla da Nju Jork spada u egzotične destinacije, ali je definitivno jedna od destinacija koju moram obići! Sve one serije i filmovi su ostavili utisak jednog urbanog, užurbanog grada koji vredi videti.

Nju Jork je ime države zapravo čiji je glavni grad Olbani (Albany). Nekada se zvao New Amsterdam ali je kasnije ime promenjeno u Jork po vojvodi od Jorka.

New York City ili Grad Nju Jork je jedan od 62 okruga koji se nalazi u državi. On je ujedno i najveći i najnaseljeniji grad u SAD. Grad Nju Jork se sastoji od 5 okruga – Bruklin, Bronks, Menhetn, Kvins i Staten Ajland. Radnje mnogih američkih filmova i serija su smeštene pre svega na Menhetnu a zatim i u Bruklinu. Za Bruklin kažu da polako postaje vrlo sličan Menhetnu. Dok je ranije bilo jeftinije i prostranije za život u Bruklinu, sada i tamo cene nekretnina jako skaču i sve postaje skuplje.new york times square

Ipak je Menhetn i dalje najskuplji okrug grada Nju Jorka. A šta je to što je toliko zanimljivo i privlačno ovde?!

ŠTA VIDETI

Pre svega – pogled! Menhetn je poznat po velelepnim oblakoderima sa kojih se pruža neverovatan pogled. Neki od takvih mesta koji pružaju neverovatne poglede su Top of the Rock, The Emire State Building i One World Observatory. Na preko 400m visine, na 86. i 102. spratu se nalaze osmatračnice na The Empire State zgradi. Prva atrakcija na mom spisku.

Central Park je definitivno jedna fascinantna oaza u srcu Menhetna. Nekada je bio mesto koje su svi zaobilazili, puno beskućnika i sumnjivih lica dok gradonačelnik La Guardia nije rešio da ga ponovo obnovi početkom 1900-tih. Sada je to prelepo mesto za šetnju, piknik ili snimanje filmova ?new york central park

Times square je fascinantan sa ogromnim brojem svetlećih bilborda u sred gradske vreve. Centar Menhetna i jedno od najposećenijih turističkih mesta. Pretpostavljam da zbog ove činjenice i nije najprivlačnije mesto za posetu ali svakako je „a must see“!

Brooklyn Brigde ili Bruklin Most pruža divan pogled na Mehhetn i jedno je od mesta koje se nalazi na mom spisku. Ovaj most spaja Menhetn i Bruklin i ima pešačku zonu kojom se može prepešačiti iz jednog dela u drugi. Ovaj most je jedan od najstarijih mostova ovog tipa u Nju Jorku.

Muzeji su svakako na listi – jer ne može se otići u Nju Jork a ne posetiti recimo MET (Metropolitan Museum of Art) ili MoMA (Museum of Moern Art). Mada jedna ovakva metropola poseduje pregršt zanimljivih i jedinstvenih muzeja.new york times square

Železnička stanica, koja je najveća na svetu, vožnja trajektom do Staten ostrva, Brodvej… samo su neke od stvari koje se ne smeju propustiti prilikom obilaska Nju Jorka.

Volela bih da, kada posetim ovaj grad, imam dovoljno vremena da prvo obiđem sve ove nezaobilazne turističke atrakcije a zatim imam vremena da posetim i ostale egzotične destinacije i skrivena mesta ovog grada.

SALAR DE UYUNI, BOLIVIJA

SALAR DE UYUNI, BOLIVIJA 1

Slana pustinja u Boliviji je pravo oličenje egzotične destinacije! To je najveće slano jezero na svetu ili bolje reći ogledalo. Jezero je nastalo kao rezultat transformacija nekoliko praistorijskih jezera. Nalazi se na preko 3500 metara nadmorske visine a prekriveno je sa nekoliko metara kore soli.SALAR DE UYUNI, BOLIVIJA 1

Kada pada kiša, tlo se transformiše u prelepu ravnu površinu u kojoj se ogleda nebo. Taj prizor spajanja neba i zemlje je ono što je najfascinantnije i ja jedva čekam da se nađem na njemu!SALAR DE UYUNI, BOLIVIJA 1

Još jedna zanimljiva činjenica u vezi sa ovim mestom je to što ga NASA koristi ovo veliko ogledalo da pozicionira svoje satelite. A neki od stanovnika ovog jezera su i tri vrste flamingo ptica.

 

ZHANGJIAJIE, KINA

ZHANGJIAJIE

Sigurno se sećate filma „Avatar“ – futuristička priča smeštena u bajkovitoj prašumi. E pa mesto iz filma je inspirisano upravo postojećim nacionalnim parkom. Nalazi se u Hunan provinciji u Kini.

30 miliona turista svake godine dođe do ove egzotične destinacije. Ovaj park je poznat po 3000 vertikalnih planinskih stubova koji su stotinama metara visoki i prekriveni gustim rastinjem.

Vožnja žičarom vodi direktno preko ovih planinskih stubova i prizor je fantastičan!

Ono što me privlači ovom mestu, pored očigledne lepote, jeste i to što je potrebno pešačenje i šetnja do željenih destinacija. Sve staze vode kroz šumu a destinacije otkrivaju neverovatne  poglede.  Zhangjiajie-View-52

YELLOWSTONE NACIONALNI PARK

yellowstone

Najstariji Nacionalni park u Americi ima toliko toga da ponudi uključujući neke egzotične destinacije kao što je jedinstveni Grand Prismatik Spring (izvor). Širok je oko 1km a dubok oko 35 metara. Mnogi kažu da je ovo i najlepši termalni izvor u parku. Ono što ga svakako izdvaja su veličanstvene boje a sam izvor izgleda kao džinovsko oko sa šarenim suzama.

Još jedna jedinstvena prirodna atrakcija je i Old Faithful gejzir. Ime je dobio po tome što su erupcije vode bile vrlo tačne. Sada nisu toliko česte kao nekada ali se javljaju na svakih 35 do 120 minuta. Ovo je nije najveći gejzir u parku ali s obzirom da eruptira češće nego ostali, postao je atrakcija.yellowstone

Black Sand Basin se nalazi na par kilometara od Old Faithful gejzira. Za ovaj deo kažu da je jedan od najraznobojnijih u parku. Ovde se nalaze mali izolovani gejziri i bazeni vrele vode. Živopisne boje ovih gejzira su neverovatne i velika su atrakcija.

Mammoth Hot Springs & Minerva Terrace

egyoticne destinacije Mammoth Hot Springs & Minerva Terrace

Ovo je definitivno jedna od fantastičnih mesta koje ovaj park krije! Zbog visokih temperatura vode rastvara se kalcijum i stvara stepenike od travertina. Nekada nema uopšte vode a nekada ima toliko da prekrije put. U svakom slučaju jedan od najlepših prizora po kome se često i prepoznaje sam Yellowstone park.

Ima tu još puno divnih atrakcija. Želja mi je da imam vremena za lep i dugačak obilazak ovog parka desetak dana. Sam boravak u prirodi je fantastičan a kamoli kada priroda nudi ovakve nezaboravne prizore. A tu je i nezaobilazan životinjski yellowstonesvet. U proleće i rano leto kažu da se možete sresti sa grizlijima koji tumaraju ovuda. Raznih vrsta ptica ima na pretek i to je glavna atrakcija za sve posmatrače ptica. Ne treba ispustiti ni krdo bizona koji se nalaze u predivnoj Hayden Valley(dolini). Sve u svemu, ove egzotične destinacije ne treba propustiti ukoliko vas život nanese do njih.

TIROL , AUSTRIJA

TIROL tyrol

Ovo je jedno mesto koje mi je dugo na listi za obilazak. Ovo je jedna za mene jako egzotična destinacija iz vrlo ličnih razloga. Naime, moji koreni potiču odavde. Moj pradeda iz plemena Orovića iz Lijeve Rijeke u CrnojGori je otišao svojevremeno za Austriju –  nekadašnju Autro-Ugarsku. Tamo se oženio ženom kraljevske krvi iz Tirola. Dobili su mog dedu (po ocu) i još dve ćerke. Nažalost, za vreme drugog svetskog rata morali su da odu. Moj deda, tada u svojim 20tim godinama, je došao u Srbiju i pokrstio se iz Georgije u Đorđe.

Nemamo puno detalja o njegovom životu tamo. Moj deda je preminuo i u poslednjim godinama života je često imao neka prisećanja iz detinjstva i govorio je na nemačkom. Velika mi je želja da odem tamo i pokušam da nađem gradić u kom je moj deda odrastao.TIROLtyrol

Pored toga, Tirol ima puno toga za nekoga ko nikada nije posetio ovu zemlju. Ispresecan planinskim vencem Alpa, pruža neverovatne poglede. Ima više turističkih poseta nego Grčka. Jedno mesto koje definitivno želim da vidim jeste Innsbruck – srednjovekovni gradić sa živopisnim uličicama, zgradama i kafeima.

Ovde se takođe nalaze i neki od najpoznatijih skijaških centara kao što je St. Anton am Alberg koji ima 305km staza. Tu su i mnogi drugi koji pružaju nezaboravna iskustva u skijanju i pogledima.

TUNEL LJUBAVI, UKRAJINA

Ovo zapravo nije pravi tunel već lukovi napravljeni od zelenila koji okružuju prugu. Linija vozom kreće od Klevana na liniji Kovel-Rivne i ide do severa u Orzhiv. Voz prolazi kroz ovaj jedinstveni tunel koji je dugačak oko 3-4 km. A ceo ovaj put je prekriven šumom.

Ovo jedinstveno mesto ni po čemu nije previše egzotično ali instagram razmišljanje u meni bi baš volelo da napravi neku sliku u sred tunela ?

Mislim da sam već odužila sa ovi m mestima a imam ih još taaako puno! Neke od mesta koje se nalaze na spisku su i:

Lisabon, Portugalija; Amalfi obala u Italiji; Japan ali na proleće kada cveta cvet divlje višnje; Afrika i njeni predivni predeli; Rusija i crveni trg kao i Sankt Peterburg … Ima pregršt egzotičnih destinacija u celom svetu a ja ovako kada krenem da nabrajam dobijam još i još novih ideja.

Svet je jedno veličanstveno mesto koje nam pruža toliko toga. Trebamo se okrenuti oko sebe i pogledati gde se nalazimo. Ono što je za nas svakodnevnica za nekoga je i više od egzotične destinacije!

Na ovom linku pogledajte mesta koja sam već obišla.  Fotografije su besplatne i preuzete su sa sajta unsplash. A koja mesta bi vi želeli da posetite?

 

 

 

 

 

 

maxytravelette

INDIJA – život na egzotičnoj lokaciji

Previous article

KOSOVO I METOHIJA – ŠTA TREBA ZNATI PRE DOLASKA

Next article

You may also like

3 Comments

  1. Svidja mi se tvoja lista zelja! Povedi i mene ???

    1. OOOO obavezno! Kako bismo ludovale na ovim mestima 😀

  2. […] Uživajte u ovom divnom gradu! A ako želite da saznate nešto više o mojim željama za obilazak u 2020. možete pročitati ovde. […]

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Lifestyle