EvropaPutovanja

BEČ – ŠTA SVE MOŽETE OBIĆI ZA JEDAN DAN

0
Beč

Beč je oduvek bio mesto koje sam želela da posetim. Bečka opera, trg, moji preci… Sve me je to privlačilo i nekako u mojoj glavi mistifikovalo Beč. Jedva sam čekala da mi se pruži prilika da ga posetim. Puno puta sam zapravo imala presedanja i prolazila do drugih zemalja kroz Beč, ali nikako nisam odvojila vreme da namenski odem. 

I ovoga puta smo imali presedanje u Beču, ali smo rešili da uzmemo kasniji let kako bismo prenoćili ovde. Želela sam da bar malo osetim atmosferu ovog predivnog grada. Ceo dan smo proveli istražujući i upijajući predivnu arhitekturu i širinu koju Beč ima. 

Pre nego što krenem na put volim da odradim neke pripreme i napravim listu stvari koje bih volela da obiđem. To često ne ispadne onako kako sam zamišljala ali sto se tiče Beča, jako sam zadovoljna koliko sam uspela da vidim i posetim u toku jednog dana! Ipak sam ga ostala gladna, ali sam zadovoljna što sam bar za jedan dan osetila duh ovog živahnog grada.

1. Katedrala Sv. Stefana (Stephansdom )

bečOva katedrala romanske i gotičke arhitekture iz 14. veka krasi centar Beča. Sa ove veličanstvene građevine pogled se prostire na predivan grad. Ovde je počeo naš put. Toliko toga sam čula o ovoj katedrali, ali ništa vas ne pripremi na tako velelepan izgled. 

Naravno gužva je bila za očekivati. Beč, kao turistički grad, je vrlo popularan i ta količina naroda me je zapanjila. Ali, nisam iznenađena što ih sve privlači ovo grandiozno mesto.  Naravno, odmah sam poželela da se popnem da vrh katedrale jer uz arhitekturu same katedrale, znala sam da je i pogled sigurno veličanstven. I nisam pogrešila. 

Naravno, mogla sam uzeti i audio guide uz cenu ulaznice ali nije mi iskreno ni palo na pamet. Sa druge strane, ako ste u Beču samo jedan dan, a želite videti i obići što više, onda treba skratiti neke aktivnosti. beč

Preporučujem:

  • Popnite se na severni toranj sa Pumerin zvonom. Upotrebite lift koji se nalazi sa leve strane nakon uaska u katedralu. Pogled odozgo je vredan plaćanja ulaznice od 6 evra.
  • Postoji takođe i južni toranj do koga se možete popeti ali on ima tačno 343 stepenika koje vode do vrha. Mi smo izabrali da ne pešačimo. 

Pogled odozgo je zaista divan. Najviše me je zadivio sam krov katedrale i jedinstvena arhitektura. Krov se sastoji od 230,000 raznobojnih pločica i stvarno me je ostavio bez teksta. U ovoj katedrali je Mocart oženio svoju suprugu Konstans, a i njihova deca su ovde krštena. 

U drugom svetskom ratu katedrala je uništena ali ne u vojnoj akciji. Pljačkaši su palili okolne kuće i vatra je zahvatila krov katedrale. Sedam godina kasnije, katedrala je obnovljena zahvaljujući solidarnosti građana grada Beča. Ovde možete pronaći potrebne informacije vezane za rad katedrale pošto je zatvorena kada su službe u toku. 

beč

2. Burggarten

Beč je prepun predivnih bašti. Ovo mesto nije izuzetak. Od katedrale sam prošetala do bašte koju je dizajnirao Franz Antoine, kraljevski baštovan. Ovo mesto je pripadalo Habzburškoj kraljevskoj porodici od kada je napravljeno 1818. do kraja njihovog carstva 19181. Hofburg (kraljevska palata) je bilo sedište Habzburške moći. 

Na jugoistoku bašte se nalazi i memorijalna statua posvećena Mocartu koju je zanimljivo posetiti ukoliko ste ljubitelj ovog kompozitora. Ono o čemu sam čula i što sam htela videti kada dođem u Beč, jeste kuća leptira – Schmetterlinghaus. To mi je delovalo tako egzotično i u glavi sam imala razne slike ovog mesta.beč

Nažalost, nije bilo toliko egzotično koliko sam ja to zamišljala. Ali, možete videti jedinstvene primerke predivnih leptira – od maleckih do džinovskih. Bašta je vrlo mala ali ceo ambijent podseća na džunglu. Ako ste zainteresovani da vidite ovako nešto i plus da se fino zagrejete ako je napolju hladno, onda preporučujem! Ulaz sam platila 6 evra. 

Mesto kome pripada ova kuća leptira je zapravo deo Palm kuće sagrađene po dizajnu Friedrrich Ohmann-a. On je bio jedan od predstavnika pokreta moderne umetnosti Art Nouveau koji je tada bio najmoderniji tip dekorativne umetnosti. Druga polovina ovog staklenika pripada jednom elegatnom restoranu koji je ispunjem palminim drvećem. Tu možete popiti piće i uživati u pogledu na park, naročito ako je jesen kada su boje prirode izvanredne. Beč je, po mom skromnom mišljenju, najlepši u jesen. Mada ima svojih čari u svako godišnje doba. 

Ali, ne zanemarite ni klupice koje se nalaze u parku. Divno je sedeti u prirodi i upijati svu gradnioznost ovog mesta. 

3.Trg Marije Tereze (Maria- Theresien Platz)

beč trg marie terezie

Šetnjom dolazim do velikog javnog trga posvećenog Mariji Terezi. On se nalazi na prekretnici Ringsrasse sa Museumsquartier. Ovde se nalaze dve impresivne arhitektonske kreacije -Prirodnjački muzej i Muzej Itorije Umetnosti (Naturhistorisches museum and the Kunsthistorisches museum). Beč je grad muzeja i umetnosti, tako da, ako ste ljubitelj ovo je prava poslastica za vas. 

U centru između dve skoro identične zgrade muzeja, nalazi se velelepna statua posvećena Mariji Terezi. Ona je vladala od 1740 – 1780 godine. Ona je reformisala školski sistem i brinula se o državnim poslovima. Ali ono što to čini izvanrednim jeste činjenica da je to radila dok je rađala i odgajala 16 dece od kojih je najmlađa ćerka bila i Marija Antoaneta. Ovaj spomenik se nalazi na listi Svetskog Kulturnog Nasleđa. 

beč

  • Ako se nađete ovde u vreme Božića – spremite se za poslasticu jer se na ovom mestu nalazi prelepa Božićna pijaca.  Tokom božićnih praznika, ceo ovaj trg se pretvara u božićno selo sa najdivnijim ukrasima i poslasticama. U toku adventa, otvoreno je od 11 do barem 21 sat uveče. bečNažalost, ja sam bila u Beču dok su se štandovi tek postavljali i nisam uspela da okusim deo ove atmosfere. Beč u vreme zimske idile dodajem svojoj listi želja i ne odustajem od toga da se jednom nađem u ovoj čaroliji. 
  • Ukoliko ste ljubitelji umetnosti i to vam je prioritet, obavezno odvojite malo vremena da posetite Prirodnjački ili Muzej Istorije Umetnosti koji se nalaze jedan naspram drugog. Njihova blizina će vam i uštedeti vreme. A ako želite malo više od muzeja, možete posetiti Muzejsku četvrt.
  • Slikajte i uživajte!

4. Palais Epstein

Odvde možete nastaviti šetnju praveći veliki krug i posetiti građevinu Palais Estein koja gleda na Ringstrasse. Možete otići u obilazak ove zgrade uz vodiča koji traje oko 50tak minuta. Ovaj obilazak vam daje uvid u 130 godina istorije Austrije. Nemojte da vas zavara fasada koja može delovati skromno. Unutrašnjost je prilično bogata umetničkim delima i osećajem za lepo nekadašnjeg vlasnika Gustava Espstein-a i njegove porodice. Nekada rezidencija i kuća, danas je koristi Parlament. Beč je ispunjen ovakvim građevinama. 

5. Zgrada Parlamenta

beč

Zgrada Parlamenta se nalazi na Ringstrasse buevaru. Ova građevina je jedna od najvažnijih građevina u ovoj ulici. Dizajnirao ju je Theophil Hansen u drevno-grčkom stilu. Tokom  drugog Svetskog rata, pola zgrade je uništeno u bombardovanju. Rekonstrukcija se odvijala do 1956. godine i većini zgrade je vraćen originalni stil. 

Trenutno je zgrada Parlamenta zatvorena za javnost jer je pod rekonstrukcijom. Posle 130 godina, rešeno je da se ovoj palati vrati prvobitni sjaj. Cela obnova zgrade koštaće čitavih 352 miliona evra. A trebalo bi biti završena 2021. Mislim da, ukoliko tada planirate Beč, ovo mora biti na vašoj listi za posetu. 

Sledeće na šta nailazite ukoliko nastavite šetnju jeste Burgtheater – sa desne strane i Rathaus trg – sa leve strane.

6. Burgtheater

beč

Ako je Beč po nečemu poznat, to je po filharmoniji i raznim pozorišnim izvedbama. Jedno od najeminentnijih bečkih pozorišta, Burgtheater godišnje ima oko 800 raznih izvedbi. Ovde su izvođena Šekspirova dela kao i ona modernog doba. Ovo je drugo najstarije pozorište u Evropi. Ima stalnu postavku od oko 80 glumaca i glumica i još tri dodatna mesta u kojima se održavaju razne manifestacije. Godišnje oko 400.000 ljudi poseti ovo pozorište. 

Najbolje je karte kupiti unapred, ali za neke izvedbe se mogu karte naći i neposredno pred izvođenje. Ukoliko želite biti spontani i imate sreće pa ima karata, sat vremena pred neku izvedbu karte koštaju 25% jeftinije. Pa možete okušati sreću. A za dodatne informacije o predstavama, možete posetiti ovaj link.

7. Rathaus Trg

beč

Skupština grada Beča se nalazi u ovoj impresivnoj zgradi. Sagrađena je po dizajnu Friedrich Schmidta između 1872. i 1883. godine u gotskom stilu sa središnjom kulom visine 98 metara. Na vrhu kule je instalirana statua Rathausmann koja je ubrzo postala simbol Beča. 

Danas je gradska Skupština glavna centrala opštinske administracije. Ovde radi oko 2000 ljudi. Obilazak je moguć i satnice možete saznati ovde. Obilazak se ne naplaćuje ali je potrebno podići besplatnu kartu. Jedino kada je vreme božićne pijace, ova zgrada je potpuno okružena tezgama i ne može se dobiti potpuna slika ove grandiozne građevine. Ali zato je vino koje se služi ovde, kako sam čula, fantastično!

 Ja sam nakon obilaska ovih mesta krenula ka Hofburg palati, zvaničnoj rezidenciji Predsednika koja se sastoji od kompleksa palata u centru Beča.

8. Hofburg palata 

beč

Zvanična rezidencija predsednika Republike Austrije, ova palata je impresivna sa čak 19 vrtova. Izgradnja je trajala od 13. do početka 20. veka i ima dosta različitih delova koji su vremenom dodavani u različitim stilovima. U okviru ove palate se nalaze i razni muzeji od kojih je jedan i Sisi muzej. Ovaj muzej je posvećen carici Elizabeti i mogu se videti njene lične odaje i predmeti koji mogu dočarati njenu ličnost. Tu se još nalazi i nacionalna biblioteka, kao i kraljevski apartmani koje možete posetiti. Cene, međutim, nisu baš niske – za Sisi muzej cena je 34 evra, a za audio obilazak bez muzeja karta je 18 evra. Više informacija  možete naći ovde.

Ja nisam imala vremena za obilazak jer smo do ovde stigli u večernjim časovima. Iako ovaj obilazak ne deluje prenatrpano, ako želite da sa uživanjem prođete kroz Beč, onda vam definitivno treba više dana. 

Put nas je dalje odveo do jedne od najprometnijih pešačkih ulica. Naravno, ne može se zaobići kupovina ili bar razgledanje izloga kada je Beč u pitanju. 

beč

Zemlja mojih predaka me je impresionirala i ostavila da čeznem za ovim gradom. Mislim da se može osetiti Beč i njegov duh za jedan dan. Ali moja preporuka za nekoga ko ima vremena samo da baci pogled na Beč, je da kupi kartu za Hop on-hop off obilazak. Ne znam iz kog razgloga ja to nisam uradila tada. Sigurna sam da će pregled ovog mesta autobusom biti koristan zbog nedostatka vremena i još bi vam trebalo ostati malo vremena za istraživanje.

Uživajte u ovom divnom gradu! A ako želite da saznate nešto više o mojim željama za obilazak u 2020. možete pročitati ovde.

Srećno putovanje!

beč beč beč zgrada parlamenta beč beč beč butterfly house vienna bečbečbečbeč maxytravelettebeč maxytravelettebeč maxytravelettebečbečbeč

 

 

maxytravelette

BELGIJA – ŽIVOT I RAD U KRALJEVINI

Previous article

NEINVAZIVNI TRETMANI LICA – NAJBOLJI ANTI AGE TRETMANI

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Evropa