EvropaPutovanja

Atrakcije Amsterdama – šta raditi, gde ići i šta posetiti u Amsterdamu

1
Amsterdam najveći grad Holadnije vodič

Ovde ćete naći detaljan spisak atrakcija koje su se meni dopale i za koje mislim da biste mogli iskusiti dok ste u Amsterdamu. O nekoliko većih znamenitosti Amsterdama sam pisala u priči ovde, pa sami možete izabrati šta ćete videti u zavisnosti od vaših interesovanja kao i vremena koje imate na raspolaganju. Naravno Amsterdam je jako raznolik grad čiji se duh ne može preneti samo obilaskom njegovih atraktivnih lokacija. Ali uvek je zabavno istraživati dubljei posetiti što više zanimljivih mesta u Amsterdamu! I ako mislite da će vam biti problem što ne govorite holandski jezik, engleski svi pričaju i rado će vas uputiti na lokaciju koja vam je potrebna. Zato ostavljam i originalne nazive ovih mesta na engleskom.

Vožnja kanalima (Canal cruise)

Ima nekoliko različitih opcija za ovu atrakciju – možete otići na jednočasovno krstarenje kanalima koja košta 16e po osobi (8e za decu do 12 godina), jednodnevni obilazak hop-on-hop- off brodom koji iznosi 21e ili odlučiti se za neku drugu od mnoštva ponuđenih opcija kao što je npr. Koktel krstarenje (37,50e), Privatno luksuzno krstarenje kanalima (od 72e), Pica krstarenje (39e), itd. Ja lično preporučujem Krstarenje ljubavnika koje obuhvata i brod i autobus (25e). Važi 24 časa i možete menjati prevoz između autobusa i broda u zavisnosti od toga kod koje znamenitosti želite da izađete (hop-off) i provedete neko vreme tu. I ne brinite, ovaj obilazak nije samo za ljubavnike  Više o tome možete videti u mom videu ovde.

Fabrika dijamanata (Diamond Factory)

Jeste li znali razliku između dijamanta i brilijanta? I da li ste videli nekad jedan uživo? Pa, to možete uraditi u jednoj od najstarijih fabrika dijamanata u Amsterdamu – Gassan Dijamanti. Ovde možete naučiti nešto više o delikatnom procesu sečenja dijamanata kao i o tome šta je sve potrebno da bi se dobio predivan sjajni kamen. U toku ovog obilaska takođe možete videti prave dijamante i brilijante a biće vam i ponuđeno da kupite nakit u njihovoj zlatari po sniženoj ceni. Ako ste rešili da kupite dijamantski prsten spremite bar 600e za najjeftiniji dijamantski kamen. (Obilazak je BESPLATAN)

Jevrejska četvrt (Jewish quarter)

Pored Fabrike Dijamanata Gassan, ova četvrt pruža obilje znamenitosti, buvljih pijaca i muzeja. Jedan od njih je i Rembrantova Kuća Muzej koji je originalna Rembrantova kuća. Ovde ćete naći neke od njegovih najranijih dela i skica a možete saznati i nešto više o njegovom životu. (13e)

Kuća Ane Frank (Ann Frank’s House)

Verovatno ste čuli za Dnevnik Ane Frank – dnevnik koji je vodila jevrejska devojčica dok se skrivala od nacista u Drugom Svetskom ratu. Ona i njena porodica su imali tajni prolaz u ovoj kući gde su se krili dve godine. Njen otac je bio jedini koji je preživeo i on je objavio njen dnevnik koji je kasnije pronašao. Pametno su Holanđani od ovoga napravili atrakciju i s tim u vidu možete obići kuću u kojoj su oni boravili i videti i taj tajni prolaz kao i dobiti više informacija o Ani Frank. Red je dugačak za ulazak na ovu atrakciju, tako da imajte to u vidu ako želite da je posetite. A ako kupite kartu na brodu prilikom obilaska možete dobiti i popust. (10e)

Damrak and Dam trg (square)

Oko 750m od Centralne Stanice Amsterdama nalazi se gradski trg koji je sagrađen na originalnoj lokaciji brane na reci Amstel. Kratka šetnja odatle vas vodi do Ulice Crvenih Fenjera. Ulica Kalvestraat – velika ulica za šoping se pruža takođe iz istog pravca. Tu se nalazi i veličanstvena Royal Palace (Kraljevska Palata) koja je uglavnom otvorena za turiste zajedno sa ratnim spomenikom i Crkvom Nieuwe. Na ovom trgu se takođe nalazi i čuveni Madam Tussaud Muzej voštanih figura.

Madame Tussauds Muzej

Jedan od najpoznatijih muzeja širom sveta je ovaj muzej koji je više zabavnog karaktera jer se u njemu mogu naći voštane figure nekih od najpoznatijih javnih ličnosti Holivuda i sporta. Možete se slikati sa ovim figurama koje su neverovatne sličnosti i čak ih i dodirivati. Red za ulaz u muzej može biti dugačak ali se obično ne bi trebaol čekati više od pola sata. Međutim ako želite da preskočite red, kupite ulaznicu online i dobićete i popust uz nju. (24e)

Hajniken iskustvo (Heineken experience)

U Amsterdamu možete posetiti originalnu pivnicu koja je pravila Hajniken pivo. Ovde ćete naučiti nešto o proizvodnji ovog čuvenog piva, i da, imate dva piva uz ulaznicu ( 18e).

Ice bar (Ledeni bar)

Ako ste zainteresovani da vidite kako izgleda bar koji je napravljen samo od leda – ovo je pravo mesto! Temperatura je -10C stepeni, ali posetioci dobijaju termalni kaput i rukavice da bi im bilo toplo. Čak i čaše iz kojih se služi piće su napravljene od leda. Cena koju platite za ulaz uključuje jedan koktel ili dva piva. (20e)

Prodavnice marihuana

Pošto je pušenje marihuane legalno u Amsterdamu, ovde ima puno kafea u kojima je možete kupiti. Ali treba da obratite pažnju na znak na kome piše spojeno COFFESHOP. Ako je napisano odvojeno to znači da je to običan kafe. Postoji takođe i prodavnica koja se naziva Smart gde se prodaju i neki drugi opijati. Ovo su mesta na kojima možete častiti sebe cigaretom ili kolačićem od marihuane ili slično. Cene se kreću od 5e za 1gram do 6e za kolačić, i ostalo u skladu sa vašim željama. Ali možete kupiti samo 5 grama po osobi u jednoj prodavnici.

Artis Kraljevski Zoološki vrt (Artis Royal Zoo)

Ovo je predivna oaza mira u sred užurbanog grada. Ima puno životinja ovde čak i nekih koje su na rubu izumiranja. Zanimljivo je da životinje nisu zatočene u kavezima u pravom smislu te reči. Vi možete prići blizu mnogih životinja i videti ih izbliza pa čak i one strašne. A ako niste u prilici da uđete i obiđete zoološki vrt, u jednom delu oko vrta se mogu videti flamingosi. ( 21,50e)

Gde jesti

Restorani oko centra grada mogu biti jako skupi. Međutim uvek se mogu pronaći i neka pristupačnija mesta. Pomfrit koji se prodaje na ulicama nije vredan cene od oko 3e ali stavljaju dosta majoneza i luka ako vam se to sviđa. Ima, međutim, odličnih mesta za palačinke širom grada. Kao i lepih mesta za odlazak na kafu, kao što je stari restoran koji liči na zamak de Waag ali preporučujem ga samo za pića. Bila sam u par italijanskih restorana ali nisam bila oduševljena hranom koja je neopravdano skupa.

Amsterdam nudi mnoštvo neverovatnih mesta. To je definitivno pravo mesto koje treba posetiti. Nadam se da će vam ova priča pomoći da dobijete ideju o tome šta se može videti u Amsterdamu i da će vam pomoći da se spremite za put. Pa evo cele liste mesta za koja mislim da bi se trebalo naći na spisku za obilazak.

 

Centraal Station of Amsterdam
St. Nicholas Church (Crkva Sv. Nikole)
Damrak/Dam square (trg)
Red Light District (Ulica Crvenih fenjera)  Flower Market (pijaca)
Jewish Quarter
Rembrandt House Muzej
Artis Royal Zoološki vrt
Heineken experience (iskustvo)
Rijksmuseum
Van Gogh Museum
IAmsterdam znak
Ann Frank House (kuća)
Jordaan četvrt
Ice bar
Skinny Bridge (most)
Windmill de Gooyer (vetrenjača)
Gasson Diamonds
Caffeeshop

SREĆNO PUTOVANJE!!

 

maxytravelette

KAKO DO SAVRŠENOG VENČANJA – VENČANICA, BUDŽET, DEKORACIJA

Previous article

AMSTERDAM | Atrakcije i sta videti i raditi u Amsterdamu

Next article

You may also like

1 Comment

  1. […] priču kada ćete dobiti listu atrakcija Amsterdama kao i njihove cene. O tome možete pročitati ovde […]

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Evropa